torsdag 6 juni 2013

De jobbar gratis


Visste du att det finns människor som som jobbar på sin fritid i Borås Stad? Alltså, utan lön. Japp, du läste rätt. Det stämmer. Inom Stadsdelsförvaltningen Norr (och säkert i fler förvaltningar) finns det en hel rad med personer, företrädesvis pensionärer, som vi kallar frivilligarbetare. De ägnar stora delar av sin tid till att arbeta med bland annat besöksverksamhet bland äldre, bedriva högläsning på vård- och omsorgsboenden eller ställa upp som extrafarmor på en förskola. 

I Fristad finns det ett tjugotal personer som ingår i frivilligstyrkan. De har en samordnare som heter Conny Andersson och som berättar att de varje år anordnar en bussresa. Den är väldigt populär och fylls till sista plats varje år.

- Redan innan vi hunnit planera för resan, börjar det komma frågor om vart vi ska åka och när den blir av, berättar Conny Andersson. 

Stadsdelsnämnden Norrs ordförande Malin Carlsson (S) har en tid gått och funderat på dessa frivilligarbetare. Hon ville säga ett ordentligt tack till dem. Sagt och gjort, en tisdagkväll i slutet av maj, hade hon ordnat så att alla frivilligarbetare som kunde, kom till stadsdelskontoret. Där bjöds de på tårta, blommor och tacktal av förvaltningschef Bo Drysén, områdeschef Hans Abrahamsson och av henne själv.

- Ni är guldkornen i vardagen, sa Malin Carlsson till dem. Sedan kramade hon om dem och gav dem blommor i finaste sommarskrud.

Själv tänkte jag, när jag dokumenterade festligheten (fler bilder finns på facebook.com/stadsdelnorr) att "Waow, alltså. Vad det finns många människor som gör en massa bra saker. För varann." 

Som i första punkten i Borås Stads vision: Människor möts i Borås. 

PS! Önskar dig en bra Nationaldag! Varför inte fira den med att krama om någon du tycker om?

/Elisabeth Eliason, informatör, Stadsdelsförvaltningen Norr

Fotnot: Just på denna bild är det stadsdelsnämndens vice ordförande Camilla Kvibro (S) som kramas.

1 kommentar:

  1. Marita Haglund7 juni 2013 07:11

    Det var en eftermiddag som gav härlig energi till oss alla som var med- frivilligarbetare, politiker och tjänstemän!

    SvaraRadera