onsdag 17 juli 2013

Ett feriearbete utöver det vanliga!

 I höstas var jag på Ungdomsstyrelsens rikskonferens och lyssnade på ett seminarium med två ferieungdomar från Kungsbacka. De hade arbetat som unga kommunutvecklare, och bland annat tagit fram en handlingsplan för hur unga i Kungsbacka skulle få större möjligheter att påverka kommunens verksamhet. Sjukt inspirerande och bra koncept, och ja, nystulet är bäst sägs det. Jag kände mig tvungen att testa detta i Borås.


I visionen står det om att Borås utmärks av kreativitet och mod att tänka och handla i nya banor. Kreativt blev det, och absolut något utöver det vanliga. Tre ferieungdomar fick arbeta med analys av ungdomsenkäten Lupp och presentera lösningar på valda problemområden. Vi har fått ungas perspektiv i analysarbetet och feriearbetarna får en första arbetslivserfarenhet, win-win helt enkelt.

Så här skriver feriearbetarna om sitt uppdrag i sin slutrapport:

-Personligen anser vi att detta var en extremt lärorik och intressant möjlighet för oss som skolungdomar att kunna påverka. Det var också intressant att kunna se de verkliga statistiksiffrorna från LUPP-enkäten och hur ungdomarna faktiskt tyckte hur saker och ting fungerade här i Borås Stad. Vi skulle uppmuntra ungdomar över hela Borås att söka till denna platsen och få upptäcka den oerhört trevliga personal som jobbar här. Det är även en fantastisk möjlighet att få en inblick i hur kommunen fungerar, samtidigt som man får möjligheten att få en direktkontakt med kommunpolitikerna. Med detta sagt skulle vi vilja utbringa ett ofantligt stort tack för denna möjligheten!

Jag är väldigt glad över att vi kunde erbjuda detta feriearbete i år och hoppas vi har möjlighet att göra något liknande, kanske ännu mer vågat nästa sommar! Vissa dagar är man extra nöjd med att arbeta i Borås, idag är det helt klart en sådan dag.

Sakiba Ekic
Ungdomsstrateg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar