tisdag 27 augusti 2013

Biodlarpar i Borås och Stadsdelskontor Norr belönas för sitt miljöarbete

Naturvårdspriset tilldelas i år Sofia och Stefan Almström från Äskhult, Kinnarumma. De får priset för sitt engagemang att sprida biodlingen lokalt i Borås, till exempel så har deras grannar i Äskhult blivit inspirerade till att börja med biodling. Varför uppmärksammas biodlingen här och nu? Biodling är så mycket mer än att bara producera honung, bina tillför en viktig pusselbit till att hålla odlingslandskapet fyllt med färggranna blommor och växter. Utan binas flygande från blomma till blomma och pollinerande funktion skulle landskapet vara artfattigare. Så, biodling gynnar biologisk mångfald, samtidigt som det bidrar till att du och jag får mat på bordet. Årets Naturvårdspris kan ses som erkännande till alla biodlare och bin som bidrar till en vacker och skön natur.

Borås Stads interna miljöpris tillföll i år Stadsdelskontor Norr. De arbetar systematiskt med att minska sin miljöpåverkan, och det finns anledning för andra verksamheter att ta efter deras goda exempel. Konkret så har de 120 medarbetarna på kontoret till exempel en omfattande källsortering, är årligt engagerade i Earth Hour, och de anställda uppmuntras att, under arbetstid, gå, cykla eller åka kollektivt. Busskort finns till exempel möjlighet att låna under tjänstetid. Produkter som bananer, choklad och glass är fairtrademärkta i det lokala kaféet. Stadsdelskontor Norr har också visionstoaletter. I toaletten på plan 1 går det att till exempel läsa om målområde 7: Ekologisk hållbarhet lokalt och globalt. Tanken är att man i lugn och ro ska kunna ta sig en stund att reflektera över Vision Borås 2025. 


Naturvårdspriset och Borås Stads interna miljöpris delas ut årligen av Miljö- och konsumentnämnden, för att uppmärksamma och belöna bra miljöarbete. Naturvårdspriset har fokus på naturvård, Borås Stads interna miljöpris uppmärksammar miljöarbetet inom den egna organisationen. Pristagarna kommer till Miljögalan, Folkets hus, den 11 september. Missa inte detta tillfälle, samtidigt som du får uppleva musik och underhållning. Du kan anmäla ditt deltagande till Miljögalan här!


Johan Linderstad, miljökommunikatör, Miljöförvaltningen

1 kommentar:

  1. Marita Haglund, SDF Norr27 augusti 2013 17:05

    Vi på Norr är så stolta över miljöpriset. Klart vi kommer på miljögalan!

    SvaraRadera