torsdag 10 oktober 2013

Här sitter en del av framtiden och är vacker


Här sitter en del framtiden och är vacker. I just detta fall är det Erikslundskolans nior som gladde stadsdelskontoret Norr med ett besök i förra veckan. På agendan stod ”studiebesök för att få veta vad människor på ett stadsdelskontor jobbar med”.

Skolan är en de viktigaste mötesplatserna för unga. Men inte bara. I Vision2025 skriver vi att barn och unga ”vid sidan av pedagogerna tidigt ska möta företrädare för…det omkringliggande samhället, över generations- och kulturgränser”.

Sagt och gjort.

När syo-konsulenten för Erikslundskolan i fjol frågade om ett studiebesök, tackade vi på stadsdelskontoret ja och tänkte ”vad kul!” Sedan fick vi lite huvudbry  hur genomför vi ett studiebesök när våra jobb inte är så ”visuella”, vi befinner ju oss mestadels på kontor eller i möten?

Men vi gjorde så här:
  • Först hälsade vi alla välkomna i en gemensam konferenssal och berättade lite om Borås Stad, att det finns allt ifrån elefantskötare, svetsare och kockar till bibliotekarier, målare och chefer i kommunen. Totalt cirka 10 000 anställda, minst 248 olika yrken.
  • Sen berättade vi kort om vilka yrken som finns just på stadsdelskontoret Norr.
  • Efter det delade vi in hela gruppen i tre grupper. En grupp stannade kvar och fick höra en medarbetare berätta om sitt yrke lite mer utförligt.
  • De andra två grupperna gick runt i kontoret, stannade till vid dörren till olika medarbetare och fick på så sätt höra vad bland annat ekonomer, personaladministratörer, ungdoms- eller placeringssamordnare jobbar med på dagarna.
  • Alla grupper gick runt till alla utvalda medarbetare, så att alla elever fick samma information.

Typ så. No more, no less. Det funkar. 15-åringar är charmiga varelser som visserligen kanske inte håller intresset på topp hela tiden. Men vem kan förvänta sig det? Och ärligt talat, gör alltid vi vuxna det?

I år var andra året vi gjorde detta. Vi ser fram emot nästa år. Vem vet, då kanske vi kommit på någon nyhet som vi lägger till.

/Marita Haglund, administrativ chef 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar