onsdag 16 oktober 2013

Internationell Fairtrade-konferens i Oslo visar att Fairtrade gör skillnad i världen



Under den internationella Fairtrade-konferensen i Oslo gavs det många bra exempel på hur Fairtrade gör skillnad runt om i världen. Foto. Anastazia Kronberg.

Den 27-28 september deltog jag i den årliga internationella Fairtrade-konferensen, som i år gick av stapeln i Oslo.

Det är alltid intressant att få vidga vyerna och få ta del av vad som händer på området ute i världen. Det ger  ny inspiration och nya infallsvinklar till det lokala arbetet på hemmaplan med Fairtrade City-arbetet som jag är samordnare för i Borås Stad.

Representanter deltog från 24 länder. Bland andra var Sydkorea där och representanten från Seoul  berättade att de arbetar med att bli världens största Fairtrade Town.

Från Storbritannien fick vi en inblick i hur det gick till att få London OS 2012 Fairtrade-märkt, så tillvida att alla bananer, kaffe, te och en stor del av vinet var Fairtrade-märkt.

Fairtrade är ju en produktmärkning och unikt för Fairtrade är att förutom ett pris för råvaran som genererar bättre betalt för odlare och anställda så utdelas en premie som ska komma hela lokalsamhället till del. Premien för bara bananerna på London-OS gav 520 000 kr tillbaka till de anställda på odlingarna.

Grundaren för hela Fairtrade Town-konceptet (Fairtrade City på svenska) Bruce Crowther, från den lilla orten Garstang i England, kunde stolt berätta om hur han, hans fru och deras barnvakt vid köksbordet år 2000 satt och funderade på hur de kunde få med sig handeln på att köpa in Fairtrade-märkta varor. Hela Garstang blev intresserat och den första Fairtrade Town var ett faktum. Nu 13 år senare finns det 1 300 städer i världen som är diplomerade. Så även Borås som diplomerades 2008 för första gången.

Harriet Lamb, VD för Fairtrade International, berättade om hur Fairtrade vuxit fram och att företag insett vinsterna med Fairtrade och om vilken kraft som lokalt engagemang har.

Hon kunde även berätta om att en icke Fairtrade-märkt T-shirt som kostar 300 kronor i handeln ger 13 öre till bomullsplockaren! Siffror som fastnar i huvudet och gör att man förstår orimligheten i att man vid konventionell odling oftast inte kan leva på sina löner.

Förutom dessa inspirerande föreläsningar hade vi möjlighet att delta i workshops av varierande slag.

Japans delegater visade avslutningsvis en liten film med dans till och bjöd samtidigt in oss till nästa konferens.

Karin Runge, Fairtrade-samordnare för Borås Stad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar