fredag 13 december 2013

Vintriga, varma möten!

I dag gällde det att ha ställt väckarklockan lite tidigare än vanligt, för att vara på plats när det var dags för Stadskansliets lussekaffe. Som vanligt kom Lucia med följe från Kulturskolan och det är nåt speciellt att lyssna på vackra röster och vackra sånger. Nästan lite högtidligt och absolut ett annorlunda möte för oss som arbetar på Stadskansliet. Vid dessa tillfällen bjuds också tidigare medarbetare som gått i pension in, så man får tillfälle att prata lite med dem och inser att jodå, det finns ett liv utanför "huset" också!


Anette Carlsson passade på att folkbilda oss lite och berättade att man redan på medeltiden vakade in den 13 december och syftet var att på årets mörkaste natt vakta djur och egendom från trolltyg. Lite senare kom traditionen att gå runt och sjunga i gårdarna och detta  var ett sätt för pojkar som gick på katedralskolorna att skaffa sig lite studiemedel, som på så sätt blev våra första stjärngossar.  Enligt den katolska kyrkan inleddes också fastan denna dag. Dessa hedniska och katolska seder uppblandat med mer moderna och med tonsättning från Italien gör vår egen Lucia-tradition till det den är idag.
Detta stämmer ju väl överens med Borås 2025 och önskan om social, etnisk och kulturell mångfald och vi är nog många som fick en skön start på dagen. 

Glad Lucia på er!

Ewa Luvö, kvalitetsstrateg, Stadskansliet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar