I dag var vi ett "helt gäng" från Borås Stad som var på Grand Hotell för att lyssna på ett antal seminarier om kvalitet, ständiga förbättringar och verksamhetsutveckling. (Läs mer om innehållet och se dokumentationen här.)
I Borås Stad har vi bestämt oss för att arbeta med ständiga förbättringar, och detta för att på ett strukturerat och systematiskt sätt se till att vi arbetar med våra resurser - tid, personal, pengar, material, lokaler etc - på ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart sätt. Våra stora utmaningar är att kunna leverera de tjänster och den service som boråsarna behöver och förväntar sig av oss, även i framtiden. Även 2025! För att lyckas med detta måste vi se över vad vi gör och hur vi gör det. Vad är rätt kvalitet i det vi gör? Vad är det som fungerar, men framför allt hur kan vi på rätt sätt ta tillvara och lära oss av det som inte fungerar. När börjar vi se på avvikelser som en tillgång och möjlighet till förbättring?
För att lyckas med detta behöver vi kunskap, och tillgång till metoder och verktyg och det pågår ett arbete med att utbilda ledningsgrupper, chefer och arbetsgrupper/förbättringsgrupper. Borås Stad kommer också att ingå i ett nationellt projekt som drivs av SKL - Sveriges Kommuner och Landsting - för att hitta strukturer och arbetssätt för att uppmuntra kreativitet och innovationer, och att försöka hitta ett sätt att kvantifiera för att kunna mäta och följa. Mer om detta längre fram!
//Ewa Luvö - Kvalitetsstrateg
fredag 8 februari 2013
onsdag 6 februari 2013
Vad händer hos er?
Foto: formationf.se |
Hör av er till mig på ewa.luvo@boras.se och bli gästbloggare :-)
Ewa Luvö - Kvalitetsstrateg
Evenemang = volontärer
Visionen om Borås stad som evenemangsstad upplever jag som väldigt positiv – vi är liksom redan på väg!
Borås och föreningslivet har fått förtroendet att genomföra flera stora idrottsevenemang under de kommande åren. Först ut är Friidrotts SM 30 augusti till 1 september, 2013, SM-veckan 2014 och O-ringen 2015 – och detta är bara början. För att göra dessa evenemang till publika succéer, där Borås ska uppfattas som en stad med ett stort, varmt och välkomnande hjärta, satsar vi på Fritids- och folkhälsoförvaltningen på volontärerna.
Volontärerna − ”Borås ambassadörer när det verkligen gäller”, ska vara de första personerna både besökarna och de aktiva träffar på när de kommer till vår stad, till arenan, resecentrum hotellen...
Volontärerna vill vi värna lite extra om! De är viktiga, de lägger ner timmar av sin privata tid för att vara med och arbeta under ett antal dagar för att de brinner för idrotten, det goda värdskapet, för att träffa människor, för att få erfarenhet eller bara för att få känna på och vara riktigt nära ett stort evenemang i den egna hemstaden! Utan dessa volontärer så är det svårt att ta emot stora evenemang.
Vår vision är att skapa en fast volontärsbas. Volontärerna kommer att erbjudas utbildning i värdskap, säkerhet och självklart informeras och uppdateras om kommande arrangemangen som de kan få vara med och jobba med.
Är du intresserad av att utbilda dig till volontär, är du beredd att satsa några lediga dagar, gillar du att ge bra service och känner att Borås är en stad som du gärna marknadsför − då kanske du är den vi söker.
Skicka in din intresseanmälan till Friidrotts SM 2013, via länken: www.friidrottssm2013.se
Vi behöver DIG!
//
Ulrika Lindstedt Svensson, Fritidskonsulent Anläggningsenheten
tisdag 5 februari 2013
Gamla träd sökes!
Inventering av grova lövträd pågår just nu i Borås Stad. En grov ek, eller annat jätteträd, utgör en rad olika livsmiljöer i sig. De kan ha håligheter, knölar eller grov bark som gör att det kanske är hemvist åt fladdermöss, skalbaggar, svampar, mossor eller lavar. För en del av dessa arter kan träden vara livsnödvändiga. Andelen gamla träd har tyvärr minskat och många arter riskerar att försvinna.
I inventeringen i Borås räknas grova träd (mer än ca 300 cm i omkrets), hålträd, hamlade träd och även döda träd, både stående och liggande.
Gamla träd är idag ovanliga och ju äldre de är, desto mer sällsynta. Sverige är ett av de länder i Europa där det finns flest jätteträd, i huvudsak ekar. För att skydda dessa träd har Naturvårdsverket upprättat ett åtgärdsprogram och första steget är att ta reda på var de finns.
Just nu inventeras centrala Borås och det är mycket trevligt att träffa på husägare som är stolta över och måna om sina gamla träd de har på tomten. Senare i vår fortsätter inventeringen i hela kommunen.
I denna hamlade ask, med |
Vill du veta mer om skyddsvärda träd och hur du kan hjälpa till att bevara dem, läs mer på Länsstyrelsens hemsida om Träd i kulturlandskapet.
Kicki Dahlbäck, utredningsassistent Miljöförvaltningen
måndag 4 februari 2013
Turnérapport: Fristadbostäder
Viskaforshems vd Kjell-Ove Sethsson |
Precis som Viskaforshem upplever Fristadsbostäders medarbetare att det bildades
något av ett tomrum efter att kommundelskontoren försvann i och med
organisationsförändringen för två år sedan. Kommundelskontoren var en slags
mötesplats på orten, och nu när de inte längre finns säker sig människor
istället till bostadsbolagens kontor.
Fristadsbostäder (Fribo) har tagit fram en egen vision som utgår från Borås 2025. Den utgår från en hållbar utveckling och togs fram tillsammans med boende hos Fribo. Det ska bli kul att följa Fribos väg mot visionen!
Vd:n Kjell-Ove Sethsson finns med i Framtid Fristads styrelse som bidrar mycket till utvecklingen inom Fristad, och han funderar mycket över hur Fribo kan hitta sätt att jobba tillsammans med andra. Framförallt efterlyser han ett närmare samarbete med Stadsdelsförvaltningen Norr, som är den stadsdel som Borgstena och Fristad ligger och där Fribo har sina fastigheter.
Fribo är framåt vad gäller miljöperspektivet och har länge arbetat utifrån ett miljöledningssystem som på senare tid även innefattar kvalitetsaspekten. Fribos hyresgäster har en medelålder på 68 år inom sitt bestånd. många av dem har ingen internetvana, och inte möjlighet att använda internet. Vi pratade om ”mötesplatser” och att dagens tekniska displayer tyvärr kan medföra att vissa grupper av människor kommer längre bort från andra människor.
Marie Persson, hållbarhetsstrateg
Annika Klemming, kommunikatör
söndag 3 februari 2013
Tårar, sång, kramar och ny ordförande
Tårar i kommunstyrelsens stora sessionssal och en ny ordförande i ungdomsrådet.
Vissa dagar är jobbet extra kul, den 30 januari var en sådan! Borås Stads Ungdomsråd valde ny styrelse och ordförande för verksamhetsåret. Den gamla styrelsen och fd ordförande Hanna Bernholdsson avtackades på ett väldigt fint sätt. Det var mycket tårar, lite sång och slutligen kramkalas. Väldigt bra kväll helt enkelt. Ungdomsrådets nya ordförande heter Maja Karlsson och vi hoppas få ett gästinlägg från henne snart.
Det är otroligt vad dessa ungdomar inspirerar och hur kloka tankar de har om framtiden. Borås 2025, du kan vara lugn:)
Sakiba Ekic - Ungdomsstrateg
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)