fredag 18 oktober 2013

Invigning av Textile Fashion Center

I går invigdes Textile Fashion Center på Simonsland och i Fredagssoffan kan ni höra ekonomichef Christer Johansson berätta mer om Borås Stads engagemang i detta.


Ewa Luvö, kvalitetsstrateg, Stadskansliet

torsdag 17 oktober 2013

Vi möts i höstens färgprakt


Hur kan vi ta tillvara på det vackra som hösten erbjuder? På en förskola har barnen gjort höstmandalas. Ett härligt sätt att fånga upp flertalet av de målområden förskolan arbetar med. I arbetet finns inslag av matematik, språk, konstruktion, artkunskap, skapandeförmåga, samspel, välbefinnande, motorik, dokumentation och IKT i en härlig kombination.

Idag finns det fem förskolor med naturinspirerande avdelningar i stadsdel Öster. De arbetar med och inspireras av årstidens växlingar för att lära och tillägna sig ett varsamt förhållningssätt till natur och miljö.

Jag provade själv att göra en höstmandala i helgen och uppmuntrar alla i hälsoveckans tecken att fånga det vackra i en rolig, lärande och hälsofrämjande aktivitet. Så här blev min, hur blir din?


Förresten, antalet skolor med Grön flagg i Öster ökar. Bara i höst tror vi att ytterligare fem förskolor kommer att klara målen och då är vi uppe i sammanlagt 14 förskolor!

/Malin MolidSvenningsson, områdeschef förskola Stadsdelsförvaltningen Öster

onsdag 16 oktober 2013

Internationell Fairtrade-konferens i Oslo visar att Fairtrade gör skillnad i världen



Under den internationella Fairtrade-konferensen i Oslo gavs det många bra exempel på hur Fairtrade gör skillnad runt om i världen. Foto. Anastazia Kronberg.

Den 27-28 september deltog jag i den årliga internationella Fairtrade-konferensen, som i år gick av stapeln i Oslo.

Det är alltid intressant att få vidga vyerna och få ta del av vad som händer på området ute i världen. Det ger  ny inspiration och nya infallsvinklar till det lokala arbetet på hemmaplan med Fairtrade City-arbetet som jag är samordnare för i Borås Stad.

Representanter deltog från 24 länder. Bland andra var Sydkorea där och representanten från Seoul  berättade att de arbetar med att bli världens största Fairtrade Town.

Från Storbritannien fick vi en inblick i hur det gick till att få London OS 2012 Fairtrade-märkt, så tillvida att alla bananer, kaffe, te och en stor del av vinet var Fairtrade-märkt.

Fairtrade är ju en produktmärkning och unikt för Fairtrade är att förutom ett pris för råvaran som genererar bättre betalt för odlare och anställda så utdelas en premie som ska komma hela lokalsamhället till del. Premien för bara bananerna på London-OS gav 520 000 kr tillbaka till de anställda på odlingarna.

Grundaren för hela Fairtrade Town-konceptet (Fairtrade City på svenska) Bruce Crowther, från den lilla orten Garstang i England, kunde stolt berätta om hur han, hans fru och deras barnvakt vid köksbordet år 2000 satt och funderade på hur de kunde få med sig handeln på att köpa in Fairtrade-märkta varor. Hela Garstang blev intresserat och den första Fairtrade Town var ett faktum. Nu 13 år senare finns det 1 300 städer i världen som är diplomerade. Så även Borås som diplomerades 2008 för första gången.

Harriet Lamb, VD för Fairtrade International, berättade om hur Fairtrade vuxit fram och att företag insett vinsterna med Fairtrade och om vilken kraft som lokalt engagemang har.

Hon kunde även berätta om att en icke Fairtrade-märkt T-shirt som kostar 300 kronor i handeln ger 13 öre till bomullsplockaren! Siffror som fastnar i huvudet och gör att man förstår orimligheten i att man vid konventionell odling oftast inte kan leva på sina löner.

Förutom dessa inspirerande föreläsningar hade vi möjlighet att delta i workshops av varierande slag.

Japans delegater visade avslutningsvis en liten film med dans till och bjöd samtidigt in oss till nästa konferens.

Karin Runge, Fairtrade-samordnare för Borås Stad

Just nu pågår Hälsoveckan i Borås Stad

Det är roligt att kunna skriva att det är fjärde året i rad som Hälsoveckan på något sätt anordnas i Borås Stad och i år sker det mellan den 13 och 20 oktober. För fyra år sedan började vi i liten skala i före detta Norrby kommundel på Mötesplats Norrby och Familjecentralen Norrby. Vi ville under en och samma vecka samla flera av de goda insatser som våra verksamheter gör i vardagen för att våra invånare ska kunna göra goda val och skapa sig goda vanor. Temat under veckorna har sedan dess varit hälsa i den bemärkelsen att välbefinnandet ökar genom att man motionerar på ett lustfyllt sätt, att äta mat som är bra för kroppen eller kanske bara att umgås runt en gemensam sak såsom bokläsning eller sitta och sticka tillsammans med andra.
Även om vi idag inväntar en person som arbetar för en Hälsovecka i Stadsdelsförvaltningen Norr hoppas vi redan nu att Hälsoveckan är ett arrangemang som syns och hörs i hela Borås Stad!

Under veckan engagerar sig såväl kommunens egna verksamheter som föreningar och andra organisationer för att skapa ett välfyllt program med aktiviteter för kommunens alla invånare. Vad sägs om att äntligen få chansen att prova på träningsformen Zumba som alla pratar om och kanske ett pass med vattengymnastik efter det? Eller kanske gå på ett seminarium och lyssna till hur hundar kan öka vår hälsa eller en föreläsning om vilken inverkan kultur har på vårt välbefinnande?
Du kan också komma till biblioteken och låna den där boken du tänkt läsa eller varför inte låna ett par gångstavar och en bibliotekarie att ta med på promenaden?

Programmen är som sagt välfyllda och innehåller aktiviteter för alla. Gå in och läs mer på www.boras.se/halsoveckan och se vad som passar just dig! Varmt välkommen!

// Johanna Pontén, folkhälsosamordnare i Stadsdelsförvaltningen Väster

Emelie Fritzell, folkhälsosamordnare i Stadsdelsförvaltningen Öster

måndag 14 oktober 2013

Tipsa om hur ni jobbar med barn och unga

Nu är det snart dags att berätta för omvärlden om hur vi på olika sätt har kommit igång med att arbeta för målområdet "Vi tar gemensamt ansvar för barn och unga".

Vi tänker ta fram ett magasin i syfte att informera och inspirera.

Här på bloggen finns en del guldkorn som vi vill fördjupa oss i, men vad händer mer?

Jag är speciellt intresserad av att lyfta aktiviteter som bygger på just ett gemensamt ansvar. Det blir både långa reportage och små notiser, så allt är av intresse!

Tipsa mig gärna på annika.klemming@boras.se.

Annika Klemming, kommunikatör, Stadskansliet