Till helgen arrangerar Borås Stads Ungdomsråd och Brygghuset med flera medarrangörer, äntligen den officiella invigningen av Brygghuset, stans nya visningsarena och mötesplats för unga i åldern 16-29 som vill skapa egna arrangemang och driva projekt. För oss som arbetar i huset, har det varit en stor utmaning i att förverkliga visionen om ett ungdomens hus – från idé till färdigt brygghus. Även om vi har behövt lite tid till att installera oss i huset, har vi successivt gjort det möjligt för allt fler unga arrangörer att genomföra riktiga arrangemang i huset, från start till mål, i alla led. Idag kan jag med stolthet blicka tillbaka och minnas flera grymma idéer som har satts i rörelse på Brygghuset. Det finns en stark drivkraft hos många unga Boråsare, som i samverkan med oss och andra aktörer har lyckats fylla Brygghuset med b.la modevisningar, spelningar, LAN, rollspelskvällar, konstuställningar, utbildningar, föreläsningar, workshops, konferenser och möten. Ett önskvärt scenario för de allra flesta arrangörer, oavsett vart man befinner sig, så har alla ett behov av att få uppleva den sköna känslan av livskvalité som uppstår när man får hälsa sina första besökare... Välkomna:-)
När jag tar emot studiebesök i huset brukar jag ofta inleda med att beskriva kärnan, det allra bästa med Brygghuset... att man kan få låna lokaler i en drogfri miljö, speciellt lämpad för arrangemang, events, möten och liknande. Till förfogande finns ett café med en scen, Studio 14 - ett biorum med 31 biostolar och andra anpassningsbara lokaler, sammanlagt 850 m2. Men till vad, varför och hur lokalerna kan användas, överlåter vi till andra, främst till unga men även vuxna är välkomna att i samverkan fylla Brygghuset med innehåll. Några bra exempel på vuxna som har hittat hit är b.la Lars Gustav och Konstliv Sjuhärad, musikälskaren Anders Ahlbäck, Michael Ronnby på Borås Fria Kulturakademi och Illustratören Anna-Maria Ivstedt. Gemensamt för dem alla, är att de själva har valt att komma till Brygghuset och faktiskt göra något. Deras närvaro är oerhörd viktig för att innebörden av ordet "mötesplats" ska tas på allvar. Därför jobbar vi ständigt med att skapa förutsättningar, så att fler möten mellan unga och vuxna kan äga rum på Brygghuset. Som så mycket annat i livet finns ofta nyckeln till framgång i ens eget kontaktnät, både i arbetslivet och på fritiden. En sak är säker, det finns alltid utrymme för nya möten och fler kontakter.
Ett annat viktigt arbete som berör vuxna, handlar därför om att nå fram till personer inom näringslivet som vill vara med och sponsra våra biostolar i Studio 14. Som sponsor väljer man att ta samhällsansvar, man blir en sk Möjliggörare som främjar ungas idéer. Oavsett om det gäller att hitta nya vägar till jobb eller utbildning, driva projekt eller skapa egna arrangemang, så underlättar alltid lite extra cash på kontot. Redan idag kan vi hälsa följande Möjliggörare lite extra välkomna till Brygghuset – Stema, Vindspelet och Laserdome. Hoppas att det finns fler som er därute.
En viktig del i vår verksamhetsidé handlar om att erbjuda alla som vill, möjligheten att presentera idéer om egna projekt och arrangemang i huset, stora som små spelar mindre roll för oss. Vi sticker inte under stol med att vi prioriterar arrangemang ur ett av-unga-för-unga-perspektiv, som är öppet för alla och som kan leda till en positiv utveckling för unga. I min roll som möjliggörare på Brygghuset är ett ”Nej” en svordom, därför pratar vi hellre om att hitta lösningar, som ibland även sträcker sig utanför Brygghuset.
Oavsett vem som kommer hit, är vi alltid tydliga med att förklara att Brygghuset, inte arrangerar eller driver någons idé åt någon. Ett förhållningssätt som har visat sig fungera alldeles utmärkt bygger på en väldigt enkel princip; Du har idéerna - Vi har lokalerna, det är så vi vill jobba, både under invigningen och i framtiden.
Min egen resa på Brygghuset började i februari förra året. Jag minns fortfarande mitt första möte med Anders Holmberg, enhetschef på Brygghuset. Det var inte bara trevligt, det var både starkt och inspirerande på samma gång att få höra Anders berätta om visionen med Brygghuset. Ganska snabbt förstod jag att det var inga fritidsledare som skulle vara med bygga verksamheten på Brygghuset. Anders skulle bilda ett starkt team, där ingen medarbetare var den andre lik. Efter 12 år i reklambyråvärlden, kändes det plötsligt logiskt för mig att använda min kunskap och mina kontakter inom kultur och näringsliv till något helt annat. Redan från dag ett drog jag mitt första strå till stacken när jag involverade hela Brygghusets personal i en workshop. Syftet var att kasta ljus över vad som gjorde Brygghuset unikt. Vad skulle vi inom ramen för vårt uppdrag, våra förutsättningar och fördelar kunna bli riktigt bra på? Detta mynnade slutligen ut i för Brygghuset, tre st kärnvärden; Samverkan, Kre-Aktivitet och Livskvalitet.
För dig som har funderingar kring att besöka Brygghuset, kan jag rekommendera att börja din upptäcktsfärd på Brygghusets redan till helgen. Ta en fika i vårt mysiga café, eller varför inte som gäst i publiken under ett arrangemang? Invigningen är en ypperlig möjlighet att ta en ordentlig titt på 850 m2 av samverkan, kre-aktivitet och livskvalitet. Lokalerna kan användas till mycket. Låt dig inspireras:-)
Klas Bolin - Brygghuset