fredag 21 februari 2014

Tack för denna tiden!

Vi startade denna blogg för ett år och tre månader sedan i samband med att Borås Stad antog visionen Borås 2025. Tanken var att vi skulle berätta om allt det som görs och planeras för att vi - tillsammans - ska nå visionen om Borås. Inläggen har handlat om många roliga, intressanta, nyskapande och spännande aktiviteter och reflektioner från olika delar av våra verksamheter.

Nu stänger vi ner bloggen och ska fundera på hur vi på kan nå ut lite bredare för att kunna sprida visionen vidare. Inläggen ligger kvar och ni är välkomna in att läsa, vi tackar för visat intresse!


Ewa Luvö, kvalitetsstrateg, Stadskansliet

onsdag 19 februari 2014

Borås Stads bästa jobb

Jag har Borås Stads bästa jobb!

Det är en underbar måndagsmorgon och klockan är 05.00. Jag är på väg till det bästa arbetet som finns, Stadsparksbadet.
Jag  förbereder och ser till att allt är klart för att slå upp portarna, klockan är 06.30.
Utanför våra dörrar har ett fantastisk gäng, gamla och unga, samlats och bara väntar på att få slänga sig i vattnet.
Simma är en helt underbar start på dagen. Många av de som kommer då har gjort detta i många år och en del är nyfrälsta!

I mitt arbete har jag förmånen att få möta olika människor, men  alla har ett gemensamt mål, de vill ha en trevlig stund hos oss.

Många är de barn som jag genom åren har lärt att simma och hört deras glada tjut när de knäcker "koden" till bröstsimmet. När jag möter dessa barn i t.ex. affären och de ropar “simfröken, simfröken” och rusar fram för att ge mig en kram. Då känner jag mig stolt över  att ha satt en prägel på dem och hur viktig jag är i deras liv. Vad de inte vet är att dessa barn är lika viktiga för mig och gör mitt jobb så otroligt kul.

En del vuxna kommer till mig och nästan viskar fram att de inte kan simma, men att de vill lära sig. Jag blir alltid lika glad av att få höra dessa ord, för det är första steget till att övervinna t.ex. sin egen vattenrädsla. Det är ingen som ska skämmas över att de inte kan simma, vi simlärare gör allt vi kan för att stötta och hjälpa alla att lära sig den "ädla" konsten, att simma...

// Pernilla Ohlsson, Stadsparksbadet, Fritids- och folkhälsoförvaltningen


tisdag 18 februari 2014

Kontakta Borås Stads energi- och klimatrådgivare för att få miljötips


Betänketiden är slut! Det är hög tid att avsluta den fossila eran och ställa om till ett hållbart samhälle, ett hållbart Borås!

Hela världen behöver genomföra en snabb övergång till förnyelsebara, hållbara energislag samt en kraftfull energieffektivisering. Det gäller hur vi bor, hur vi reser, vad vi äter och hur vi konsumerar. Den gamla devisen om Biffen, bilen och bostaden är väldigt aktuell fortfarande.

Borås stad erbjuder gratis och opartisk energi- och klimatrådgivning, precis som Sveriges övriga 290 kommuner. Nu finns jag, din nya energi- och klimatrådgivare på plats i Fullmäktigehuset, för att svara på frågor om energi och klimat. Det kan vara frågor som rör energiproduktion, uppvärmning hemma hos dig, energieffektiv belysning, hur du kan göra för att köra mindre bil eller vilken mat som har den lägsta klimatpåverkan.

Förutom att svara på frågor kommer jag som energi- och klimatrådgivaren att söka upp er boråsare genom företagsbesök och andra evenemang så att vi tillsammans kan förverkliga visionen om ekologisk hållbarhet, lokalt och globalt.

Jenni Lehto, energi- och klimatrådgivare, Miljöförvaltningen

onsdag 12 februari 2014

Brygghuset - 24 Sju


Konsumenter blir producenter
Dagligen får vi in spännande ”förslag” ifrån allmänheten kring arrangemang och andra aktiviteter som kan äga rum på Brygghuset - Det tycker vi är jättekul. Bra idéer i all ära, men det är inte riktigt så det går till på Brygghuset. Främst vill vi samverka med de arrangörer som själva har förmågan att producera ett eget innehåll på Brygghuset, från start till mål, i alla led. Om vi är överens, samverkar vi gärna genom att låna ut våra lokaler. Vid större arrangemang vill vi även ha en presentation av genomförandeplaner.

Exempel: Breaking Stars arrangerar Breakdance tävling.
I söndags hade vi besök av Breaking Stars, ett skönt gäng som arrangerade ett Break Jam/tävling. Första gången vi träffade Breaking Stars, fick vi höra att de hade fått flera ”Nej” ifrån andra aktörer som arbetar med att erbjuda lokaler i Borås. För att få arrangera och använda Brygghuset utanför husets ordinarie öppettider, ser vi till att skapa en relation med personerna bakom arrangemanget. Ett krav är även att minst en person är över 18 år som kan ta det fulla ansvaret för lokalen, samt när det krävs, även uppvisande av polistillstånd.

Bra jobbat Breaking Stars!
Läs mer om om eventet:
https://www.facebook.com/events/200147943508297



//Klas Bohlin, verksamhetsutvecklare Brygghuset, Fritids- och folkhälsoförvaltningen

tisdag 11 februari 2014

Att föra vidare goda exempel och erfarenheter

Pia Aspegren lyfter ett gott miljöexempel från Borås när det gäller miljödiplomerade event.

När vi, Miljöförvaltningen, fick uppdraget att arrangera Ekokommunernas årsmöte i våras förra året så tänkte vi att det självklart skulle klara av att granskas i sömmarna när det gäller våra egna frågor och vårt miljötänk. Dessutom tänkte vi ”Hur svårt kan det va?”. 

Det visade sig vara både enkelt och roligt och inte tog det lång tid heller. Alla inblandade aktörer, från restauranger till tryckerier, var supersnabba och mycket samarbetsvilliga. Det blev också ringar-på-vattnet-effekter av att vi miljödiplomerade Ekokommunernas årsmöte. Vi fick till exempel åka till Stockholmsmässan i mitten av januari och berätta för andra mötesarrangörer om våra erfarenheter. 

Snacka om att sprida det goda exemplet vidare! Och vi fick ett miljödiplom som nu pryder en vägg här på Miljöförvaltningen.

Pia Aspegren, Miljöförvaltningen

onsdag 5 februari 2014

Högt tempo i en framåt förvaltning

Hos oss på Fof är det ett högt tempo, som dessutom kommer att öka, inför vecka 27 när SM-veckan genomförs i Borås. Ett antal möten varje vecka av skilda slag många besökare på kontoret som vill prata träffas och diskutera olika saker. Därutöver ska Fed cup genomföras i 8-9 februari och planering inför O-ringen är också i full gång. Ganska mycket att hålla reda på då vi också har ordinarie verksamhet med allt från aktivitetsstöd till föräldrastöd, information om cannabisens faror till enkätundersökning om trivseln i dalsjöbadet. Nya aktivitetsplatser, tillgänglighetsinventeringar, ombyggnad av Sandaredsbadet och tillstånd och tillsyn av våra restauranger, affärer och kiosker och erbjuda aktiva mötesplatser för ungdomar och unga vuxna. Vi utvecklas hela tiden i våra möten, lär oss av andra och hjälper och stöttar andra med vår kunskap.
Vår förvaltning har många ben att stå på men det är det som gör den så intressant för oss som jobbar här. Vi som arbetar på staben har många frågor att ta ställning till i vitt skilda ärenden varje dag. Men det gäller också för oss att bevaka lagar och avtal, se till att vi behandlar samma fråga på samma sätt.
Men vi gillar tempo på vår förvaltning – full fart framåt.


//Annika Baagöe-Larsen, kommunikatör, Fritids- och folkhälsoförvaltningen

tisdag 4 februari 2014

Snart startar stadsodlingen i Norrby




Den 22:e januari var det informationsmöte om stadsodling i Norrby. Affischer med rubriken ”Vill du odla potatis, örter, bär eller blommor där du bor?” samlade nästan 50 nyfikna personer i varierande åldrar. Det var roligt att se så många engagerade människor som ville förbättra sin närmiljö och skapa förutsättningar för en rolig fritid tillsammans. Odlingen kommer att skapa en naturlig mötesplats där alla kan umgås och lära av varandra.
 
Frågor som dök upp under mötet:

  • Hur fraktar vi hästskiten från 4H gården på Hässleholmen till Norrby?  
  •   Vem ska vakta när det är dags att skörda?
 Några av barnens teckningar om hur de ville att Norrby skulle se ut.

Arrangörerna var noga med att påpeka att odlingen skulle komma igång i år och successivt utvidgas med mer odling på balkonger och på höjden. Nu återstår att se vilka markytor som är lämpliga för odling och vilka som passar bättre som lekytor.

Arrangörer till mötet var Mötesplats Norrby, AB Bostäder, Hyresgästföreningen, Svenska kyrkan, Studiefrämjandet, 4H och Naturskyddsföreningen. Ett nytt informationsmöte utlovades om en månad och om du vill vara med då och missat det första mötet så kontakta Mötesplats Norrby.
 
Emma Nevander och Anna Ljunggren, Miljöförvaltningen

onsdag 29 januari 2014

Gemensamt ansvar för barn och unga genom föräldrastöd

Ett målområde i vår vision Borås 2025 är att ”vi tar gemensamt ansvar för barn och unga”. En del i det arbetet innebär att erbjuda alla föräldrar stöd som stärker dem i sin föräldraroll. Hur kan vi göra det? Några av de insatser vi gör är att erbjuda mötesplatser för föräldrar, såsom öppna förskolor, aktiviteter på biblioteken och familjecentraler. I dagarna hade den nyöppnade familjecentralen på Sjöbo invigning och det finns nu en familjecentral i varje stadsdel!

Ett annat sätt att erbjuda föräldrar stöd är genom mer strukturerade föräldrastödsprogram. I Borås har vi sedan flera år arrangerat föräldrakursen COPE, vilken syftar till att stärka föräldrars självförtroende och förbättra samspelet i familjen. Kursen ger föräldrar möjlighet att utbyta erfarenheter med andra föräldrar och ge dem praktiska och konkreta strategier i sitt föräldraskap. Nästa COPE föräldrakurs startar i dagarna. Läs mer om COPE, våra mötesplatser och annat som rör föräldrar och barn på boras.se/foralder


//Åsa Skytt, utvecklingsledare, Fritids- och folkhälsoförvaltningen

tisdag 28 januari 2014

För 3:e året i rad anordnas tävlingen Är du matsmart? på alla grundskolor i Borås

Visste du att…

  • en tredjedel av all mat som produceras i världen slängs istället för att ätas.
  • var femte matkasse vi bär hem slängs istället för att ätas.
  • 10 procent av de rika ländernas klimatutsläpp kommer från mat som produceras men som aldrig äts upp. 
  • ett land som USA har två gånger så mycket mat på hyllorna i butikerna och på restaurangerna än vad som faktiskt behövs för att mätta det amerikanska folket. 
  • världens nästan en miljard människor som går hungriga skulle kunna mättas på mindre än en fjärdedel av all den mat som kastas i USA och Europa.
  • Ungefär 20-40 procent av frukten och grönsakerna i Storbritannien kasseras innan de ens kommit till butiken – mestadels på grund av att de inte har rätt utseende.

Vår mat produceras, transporteras, förädlas och tillagas. För detta krävs mark, vatten, energi och ofta kemikalier – vilket ger en miljöpåverkan. Om maten då slängs istället för att ätas upp har påverkan skett alldeles i onödan.

Matsvinnet är ett såväl ett globalt som ett lokalt problem. Genom att minska matsvinnet i sina kök kan Borås Stad därför göra stor skillnad. Av den orsaken anordnar de tre stadsdelsförvaltningarna tillsammans med Miljöförvaltningen för tredje året i rad tävlingen Är du matsmart? på alla grundskolor i Borås. Tävlingen går av stapeln 24 februari till och med 21 mars och går ut på att minska tallrikssvinnet samt att öka kunskapen hos eleverna om vilken påverkan matsvinnet har på vår miljö och plånbok.

Håll utkik på tävlingens webbsida och Facebook för att se hur det går. Och….kanske är det även ett tillfälle för alla att tänka lite extra på vad som slängs i den svarta påsen. Så var matsmart och ät upp!




Johanna Thorén, miljöutredare, Miljöförvaltningen

onsdag 22 januari 2014

På besök i någon annans vardag.

Jag fick för en tid sedan anledning att gå med kryckor för att kunna ta mig fram. Det är då man upptäcker hur svårt det är att klara sig själv.
För att ta mig in i till min arbetsplats underlättade det om jag kunde använde mig av den automatiska dörröppnaren. Där jag går in sitter den på en stolpe en bit ifrån dörren, vilket innebär att man trycker på den och sedan sätter högsta fart för att hinna gå in innan dörren stänger. Upp för några trappsteg, det finns hiss men jag tar detta alternativ, och in genom ytterligare en dörr som inte har dörröppnare och är väldigt trög att öppna. Kryckorna i samma hand, tvinga upp dörren och åla sig in.
För att ta mig genom korridoren behöver jag passera en branddörr som är stängd vid den tiden som jag kommer. Kodlåset sitter en bit bort på väggen dra kort ev. slå kod och hoppa fram till en tung dörr och igenom.

En annan dag valde jag att gå via vår lastkaj, närmsta vägen, kodlåset sitter på höger sida om dörren drog kortet slog koden och fick dörren rätt i ansiktet då den öppnades automatiskt och dörren öppnade åt höger.

Jag har insett hur det, som vi inte tänker på, ställer till med problem för dem som har någon form av rörelsehinder/handikapp.
Ibland kanske vi skulle vi alla behöva göra ett besök i andras verklighet och se saker och ting med andras ögon. På så sätt kan vi bli bättre.

Det som gladde mig under min korta sejour med kryckor var den vänlighet och hjälpsamhet jag upplevde av såväl arbetskamrater som av helt okända människor såväl i som utanför min arbetsplats.


// Annika Baagöe-Larsen, kommunikatör, Fritids- och folkhälsoförvaltningen.

tisdag 21 januari 2014

Vad som göms i snö, kommer upp vid tö....


Här ett litet tips som gynnar miljön i stad och natur. Organisationen Håll Sverige Rent har en applikation för smarta telefoner som kan komma väl till pass, speciellt när snön börjar töa upp. Laddar du ner applikationen så kan du enkelt anmäla var det är allmänt skräpigt, samt anmäla skrotbilar och dumpningar av större föremål runt om i Borås. I visionen för Borås 2025 ska vi leva i en trygg och säker stad och i tryggheten ligger också att det är rent och snyggt i vår omgivning. Så ladda ner appen, så kan du med ett par knapptryckningar i din mobiltelefon bidra till att vision Borås 2025 blir verklig.

Självklart vore det bästa om vi inte skräpade ner alls, det skulle kosta mindre både i form av pengar och resurser.... men tills vi når dit, använd gärna appen!

Applikationen finns tillgänglig för både Android och IPhone och kan laddas ned HÄR.

Johan Linderstad, miljökommunikatör

fredag 17 januari 2014

Vad gör du i sommar?


Sommarvikariat


Under sommaren brukar vi behöva omkring 1 000 vikarier till funktionshinder- verksamheten, äldreomsorgen och till socialpsykiatrin inom individ- och familjeomsorgen.  Vi söker vikarier bland annat till hemtjänst, hemsjukvård och vård- och omsorgsboenden för äldre. Du kan även arbeta som personlig assistent, boendestödjare och på gruppbostad/servicebostad. Rekryteringen inför sommaren 2014 är igång.

Feriearbete


Borås Stad erbjuder ungdomar i gymnasieåldern feriearbete under sommaren, eller möjlighet att bli sommarlovsentreprenör. Mer information kommer inom kort.


torsdag 16 januari 2014

Kommunikation vitamin för demokratin

Borås Stad har arbetat mycket för att underlätta för möten och kommunikation mellan invånare, politiker och tjänstemän. Att god kommunikation är viktigt har vi fått höra i olika sammanhang sedan barnsben. Vi reflekterar kanske däremot inte så mycket över just varför det är så, utan bara nickar instämmande – det är ju ett rimligt påstående. Men på vilket sätt spelar det egentligen roll? Jag skulle vilja lyfta blicken ett slag och peka på att god kommunikation rentav stärker hela demokratin.

När teoretiker inom statsvetenskapen studerar relationen mellan politiker och medborgare har man faktiskt kunna smalna ner det till tre faktorer som mäter hur god relationen är. Man menar att demokratiidealet handlar om hur pass väl politikerna (a) lyssnar, (b) anpassar sig och (c) förklarar. Nyckelordet här tycks alltså vara just kommunikation. Och kommunikationen behöver då gå åt båda håll. Dels behöver medborgarna berätta om deras åsikter och bli lyssnade på. Dels behöver medborgarna bli informerade av politikerna och ta till sig deras kunskap och politiska budskap.

På motsvarande sätt behöver det finnas en god kommunikation mellan medborgare och tjänstemän. Eftersom relationen mellan medborgare och de politiska besluten är så nära – det är ju medborgarna som bekostar, använder och (genom valsedeln) bestämmer över kommunens verksamhet – så finns det otaliga fördelar med att båda parter har möjlighet att vara lyhörda mot varandra.

Av dessa anledningar är det verkligen positivt med det arbete som Borås Stad har gjort med medborgardialog. Tack vare Mötesplatsen har medborgare och politiker en arena att mötas, där medborgare bland annat kan ställa frågor direkt till politiker. Tack vare den nya hanteringen av synpunkter har medborgare även möjlighet att ställa frågor och ge återkoppling på kommunens verksamheter. Allt genom enkla knapptryck via Borås Stads webbplats.

De här dialoginspirerande arrangemangen stämmer väl överens med kommunikation som kärnan i en god demokratisk relation mellan medborgare och politiken.

Daniel Nilsson
Nämndsekreterare, Stadsdelsförvaltningen Väster

onsdag 15 januari 2014

Idrottskolan - en fantastisk möjlighet för våra barn.

Borås Idrottsskola har varit igång sedan 1990. I snitt har 250 barn och ca 40 föräldrar anmält sig varje läsår. Det betyder att till hösten 2014, om trenden håller i sig, passerar vi noteringen 6 000 barn och nästan 1 000 föräldrar som varit involverade i Idrottsskolan. En fantastisk siffra! Idrottsskolan skapar möten mellan föräldrar i skolan samt mellan skola och föreningsliv. Varje år generar Idrottsskolan ca 1 000 aktiviteter. Föreningarna står för två tredjedelar av dessa medans frivilliga föräldrar står för den sista tredjedelen. Fritids- och folkhälsoförvaltningens Föreningsenhet sköter administrationen och ser till att barnen och föreningarna får ut det mesta möjliga av träffarna. Idrottsskolan ger en bred grund att stå på inför fortsatt idrottande. Att luras till rörelse genom lek borde appliceras på fler ställen sett ur ett folkhälsoperspektiv. När utbildningen av nya ledare sker trycker vi extra på att föräldrarna ska leka MED barnen. Detta är fortfarande ett mycket viktigt inslag, föräldrarna blir fina ambassadörer för framtida ledare i Idrottsskolan.

Men vi kan göra mycket mer! I dagsläget finns en viss ”övervikt” av anmälningar från några områden. I områden där den socioekonomiska situationen är mer påtaglig kan exempelvis en Idrottsskola göra stor skillnad. Därför gör vi nu stora satsningar för att Idrottsskolan ska nå ut till fler. Målet är att 50 % av alla som börjar årskurs ett också ska börja Idrottsskolan. Det är ett tufft mål. Vi anser dock att fördelarna med att få igång en mötesplats likt denna vida överstiger den arbetsinsats som behövs från vår sida. Idrottsskolan är gemenskap, glädje, rörelse! Över alla gränser.


//Hans Andersson, enhetschef Föreningsenheten, Fritids- och folkhälsoförvaltningen

tisdag 14 januari 2014

Miljöutbildningar för en hållbar organisation

Miljöinspirationsmöte, hösten 2011. Miljökommunikatör Johan Linderstad längst till höger.

Strax innan julen började jag att miljöutbilda personal på Tekniska förvaltningen. Under kommande vecka ska jag ha introducerat hela personalen på förvaltningen varför det bland annat är viktigt att integrera miljötänket i vardagen och hur Borås Stad arbetar med dessa frågor. Nästa förvaltning som står på tur är Kulturförvaltningen och fler förvaltningar lär följa. Det är ingen slump att utbildningarna tagit fart och får mer uppmärksamhet då ett av Borås Stads miljömål, etappmål 1b, är att alla anställda inom Borås Stad ska gå en miljöutbildning. 

Det ingår i min tjänst att att hålla i miljöutbildningar för Borås Stads anställda, något som jag gör med stor förtjusning. Utbildningarna är dialogbaserade och det kommer upp mycket kunskap och engagemang vid mötestillfällena. Dessa möten öppnar upp för reflektion och sunt ifrågasättande på frågan vart vi är på väg och vart vi vill komma. Förhoppningsvis bidrar miljöutbildningarna till högre handlingskraftighet, det vill säga att avståndet mellan att fundera till att aktivt agera blir kortare, när vi ska säkerställa att miljömålen och visionen om Borås 2025 blir verklighet.

Miljöutbildningar. Det finns olika vägar att gå en miljöutbildning; att använda materialet som användes under dialogforumen våren 2013, alternativt anlita en extern miljöutbildare, eller att anlita undertecknad. Mer information om miljöutbildningar finns att läsa på Miljöförvaltningens webbplats.

Johan Linderstad, miljökommunikatör

måndag 13 januari 2014

Lyckad invigning av Borås första fibernät på landsbygden

För Borås Stad är det mycket angeläget att fiberföreningarna kommer igång med sina nät. Det är inte bara en del av kommunens vision, det förbättrar också möjligheterna att leva och verka på landsbygden. 

Förra veckan invigdes det första fibernätet på landsbygden. Tärby Komlösa Finnekumla fiberförening har genom ett föredömligt föreningsarbete och god samverkan med kommunen har lyckats starta upp sitt fibernät, med en mycket god anslutning. Av de 240 hushållen i området har hela 210 anslutit sig, och de uppnår hastigheter på 200 megabit/sekund, mot 0,25 tidigare.

Ulf Olsson (S), kommunstyrelsens ordförande, och Kerstin Hermansson (C), ledamot i kommunstyrelsen deltog i invigningen.

Tärby Komlösa Finnekumla fiberförening har gjort en viktig satsning, som inte bara gynnar dem själva utan också stärker samhällsutvecklingen i Borås Stad. Flera andra föreningar tittar nu på hur föreningen har arbetat. 


Erik Bergman, blocksekreterare, Stadskansliet

Kerstin Hermansson och Ulf Olsson binder symboliskt ihop en fiberkabel istället för att klippa av den. 

onsdag 8 januari 2014

Mötet med nya och gamla kunder

En av flera fantastiska situationer med att arbete på Borås Simarena är mötet med nya och gamla kunder. Man lär sig ganska snabbt vem och vilka som vill bemötas med ett par ordväxlingar.
På simarenan har vi en generation medborgare som alltid startar med att säga god morgon/middag/kväll och en annan generation som med nästan inte styrfart släpar sig in till bassängen och definitivt inte orkar hälsa.

Mötet som jag idag vill berätta var mellan en dam (87 år) som ställde sig jämte mig i bassängen och tittade på när jag undervisade barn från Sjöboskolan. Efter lektionen började jag tala med damen, som snabbt frågade mig om inte hon var för gammal för att träna. Mitt svar blev att man aldrig blir för gammal för aktivitet som man känner man vill och kan utöva. Hon sken upp som en sol och frågade om jag heter Hans och har tränat i simklubben. Visst, svarade jag, men jag slutade träna i klubben 1973. Damen - då känner du min dotter "Lotta" hon bad mig hälsa till dig.
Idag träffar jag denna dam 3 till 4 gånger i veckan, ibland går det någon vecka emellan, men när hon då kommer informerar hon mig om varför vissa pass uteblivit.
Vilken underbar generation 20-talister jag möter i mitt arbete.


//Hasse Johansson, Föreståndare Borås Simarena, Fritids- och folkhälsoförvaltningen