fredag 22 mars 2013

Av unga för unga


onsdags träffades ett femtiotal ungdomar på Brygghuset för att prata om delaktighet och engagemang. Temat för dagen var ”av unga för unga” och det var ungdomarna själva som har planerat dagen. Som alltid när de får hålla i trådarna så blir det riktigt, riktigt bra.

Förmiddagen handlade om att lära känna varandra, prata om fördomar och om att ta ansvar. På eftermiddagen pratade vi om vad unga vill ha i Borås och vad ungdomsråden kunde göra för att bidra. Deltagarna insåg att de själva faktiskt kunde göra riktigt mycket. I mindre grupper började de smida planer på hur de skapa aktiviteter för andra ungdomar.


Förutom att nå ut till unga om hur de kan påverka så händer det en dag som denna att någon hittar en vän, någon pratar inför en publik för första gången, någon ändrar sin åsikt efter ett samtal. Alla lär sig något, och alla känner att de kan göra skillnad. Helt klart en värdefull dag på många sätt.


Sakiba Ekic -ungdomsstrategonsdag 20 mars 2013

Vatten är fantastiskt!

Det skapar inte bara förutsättningar för liv och mänsklig kulturell utveckling, det är också en källa till härliga aktiviteter, glädje, njutning, inspiration och inte minst lugn och ro. Miljöer som ger sådana rikedomar bör vi vara rädda om och uppmuntra fler att ta del av.
Samtidigt är vatten skoningslöst. Många människor drunknar varje år och varje enskilt fall är en stor tragedi. Hur kan vi alla hjälpas åt att få bättre kunskap för att kunna vistas säkert i och kring vatten? Hur kan vi skapa säkrare miljöer vid bad?
Vad vill du uppleva eller mötas av när du får tillgång till att vistas vid någon av Borås stads badanläggningar?

Hitta mer information om säkerhetstänk i och kring vatten från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap!// Anette Ekberg, Badchef Fritids- och folkhälsoförvaltningen

tisdag 19 mars 2013

Miljöföreläsningar - Möten, dialog, och kunskap

Föreläsningar, kan det vara nåt? En del kanske förknippar det med långa sittningar, på obekväma stolar i en betonggrå lokal, med en mässande professor. Inte så roligt, kanske. Men det kan också vara en plats och möjlighet till att diskutera frågor som berör och att få komma till tals. Vision 2025 lägger stor vikt vid att boråsare möts, och att det finns mötesplatser som inbjuder till att träffas över generationer och kulturer. Ibland kan ett tema vara en gemensam nämnare att träffas kring. 

Miljöförvaltningen genomför regelbundet föreläsningar och utfärder, som har fokus kring miljö, eller till angränsande ämnen. Inbjudna är allmänheten, politiker och tjänstemän inom Borås Stad. Ämnen som tagits upp genom åren har varit till exempel att gå med i en vindkraftspool, hasselmusexkursion, energieffektivt byggande, rättvisemärkning och dess betydelse, och Om fusk och slöseri i matbranschen. Senaste miljöföreläsningen var den 27 februari på Navet Science Center, med temat Vill du vara med och avgifta barnens vardag? Nästan 130 personer fick både lyssna och ställa frågor till Pia Aspegren, miljöutredare på Miljöförvaltningen, om ett ämne som har en stor aktualitet: spridning av främmande ämnen i vår omgivning. För er som missade föreläsningen, kan du se den genom att följa länken här Vill du vara med och avgifta barns vardag?, eller se filmen nedan: 

Men det stannar inte med detta. Miljöförvaltningen fortsätter att tillsammans med samarbetspartners att ha dialog kring ämnen som berör. Senare i vår blir det tillfälle att tillsammans med kommunekologen Jenny Pleym besöka Lindåsabäcken. På plats kommer Jenny att berätta om den hotade flodpärlsmusslan och dess minst sagt udda överlevnadsstrategi. För den som är intresserad av att delta på miljöföreläsningarna, håll utkik på Miljöförvaltningens webbplats eller gilla Miljöförvaltningens sida på facebook för uppdaterad information om kommande och pågående händelser.

Johan Linderstad - Miljökommunikatör