torsdag 6 juni 2013

De jobbar gratis


Visste du att det finns människor som som jobbar på sin fritid i Borås Stad? Alltså, utan lön. Japp, du läste rätt. Det stämmer. Inom Stadsdelsförvaltningen Norr (och säkert i fler förvaltningar) finns det en hel rad med personer, företrädesvis pensionärer, som vi kallar frivilligarbetare. De ägnar stora delar av sin tid till att arbeta med bland annat besöksverksamhet bland äldre, bedriva högläsning på vård- och omsorgsboenden eller ställa upp som extrafarmor på en förskola. 

I Fristad finns det ett tjugotal personer som ingår i frivilligstyrkan. De har en samordnare som heter Conny Andersson och som berättar att de varje år anordnar en bussresa. Den är väldigt populär och fylls till sista plats varje år.

- Redan innan vi hunnit planera för resan, börjar det komma frågor om vart vi ska åka och när den blir av, berättar Conny Andersson. 

Stadsdelsnämnden Norrs ordförande Malin Carlsson (S) har en tid gått och funderat på dessa frivilligarbetare. Hon ville säga ett ordentligt tack till dem. Sagt och gjort, en tisdagkväll i slutet av maj, hade hon ordnat så att alla frivilligarbetare som kunde, kom till stadsdelskontoret. Där bjöds de på tårta, blommor och tacktal av förvaltningschef Bo Drysén, områdeschef Hans Abrahamsson och av henne själv.

- Ni är guldkornen i vardagen, sa Malin Carlsson till dem. Sedan kramade hon om dem och gav dem blommor i finaste sommarskrud.

Själv tänkte jag, när jag dokumenterade festligheten (fler bilder finns på facebook.com/stadsdelnorr) att "Waow, alltså. Vad det finns många människor som gör en massa bra saker. För varann." 

Som i första punkten i Borås Stads vision: Människor möts i Borås. 

PS! Önskar dig en bra Nationaldag! Varför inte fira den med att krama om någon du tycker om?

/Elisabeth Eliason, informatör, Stadsdelsförvaltningen Norr

Fotnot: Just på denna bild är det stadsdelsnämndens vice ordförande Camilla Kvibro (S) som kramas.

onsdag 5 juni 2013

Utmärkelser…

… till attraktiva Borås.

I går kväll ringde en journalist från BT och frågade hur det kändes att vara nominerad som årets idrottskommun. – Va? frågade jag, vem har sagt och var har du sett detta, blev min omedelbara och spontana returfråga. . Journalisten berättade att SVT Sport (Sveriges television) har nominerat 40 städer till utmärkelsen. och som ska avgöras senare i sommar. När jag hade tänkt några sekunder så visste jag att detta var på gång, men det kom bara så plötsligt.

Åter till frågan från journalisten. Betyder utmärkelser någonting?
Min bestämda uppfattning är att det i allra högsta grad betyder en hel del. Borås syns i media, invånarna känner stolthet och medarbetare får kvittens på ett bra genomfört arbete. Under de senaste två månaderna har vår lilla förvaltning, fritid- och folkhälsa, fått ta emot två fina utmärkelser. Årets föreningsvänligaste kommun är en prestigefylld utmärkelse i kommunsverige och inom området fritid och föreningsliv. Det lyfter föreningslivet och samarbetet mellan staden och dess föreningar. Alla medarbetare som har kontakter med föreningslivet kan sträcka på sig lite extra. Ett antal större kommuner ser med avund på Borås. Den andra utmärkelsen är återcertifieringen av Säker och Trygg kommun, vilket kan sägas är en kvalitetsstämpel på ett mycket bra arbete kring säkerhets- och trygghetsfrågor inom olika områden i kommunen. Båda utmärkelserna är ett kvitto på ett gediget och väl utfört arbete.
Så visst betyder utmärkelser en hel del, så fåfänga som vi är…J

//Tommy Jingfors, förvaltningschef Fritids- och folkhälsoförvaltningen

tisdag 4 juni 2013

Nominera till Borås Stads naturvårdspris!

Ett levande öppet landskap vill vi alla ha. Även om det låter konstigt så krävs det störningar av människor för att bibehålla detta. Som till exempel i form av stängslade marker med betesdjur eller en traktor med slåtteraggregat som slår hö på sommaren. Det kan också vara att sätta upp fågelholkar, vildbihotell eller hamla (beskära) träd. Genomför du eller planerar att genomföra dessa eller liknande naturvårdsåtgärder, så kan du söka ekonomiskt bidrag från Borås Stads naturvårdsfond.


Smörbollar. Foto: Tobias Bäckstrand.
Du kan också nominera någon som du tycker gör något bra för naturvården.
”Borås Stads Miljö- och konsumentnämnd delar årligen ut ett naturvårdspris på 10 000 kronor till den eller de som gjort betydande insatser för naturvården inom kommunen. Nomineras kan enskild person, grupp av personer, föreningar, företag m.fl. som aktivt arbetar med naturvård och därmed är ett föredöme för andra."   
Naturvård handlar om att på olika sätt värna om den biologiska mångfalden. Naturvård kan också handla om kunskap om arter och artförekomster i omgivningen. Så, tveka inte, känner du någon som värnar extra mycket om naturen i Borås, nominera personen ifråga till Naturvårdspriset, senast den 30 juni.

Emma Nevander
Projektledare Kulturlandskap Borås, Miljöförvaltningen
 

måndag 3 juni 2013

Heja på för för en bättre grundskola

I förmiddags kallade Borås Stad till presskonferens för att berätta om det omfattande handlingsprogram som har tagits fram för att höja kvaliteten inom de kommunala grundskolorna i Borås.

Nu är det inte så att skolorna i Borås är dåliga i en nationell jämförelse. Tvärtom har våra skolor blivit mycket bättre under de senaste åren. Men fortfarande går det varje år ut ett antal elever som inte har tillräckligt bra betyg för att gå vidare till gymnasiet, och det är inte okej! Målet är att alla ska kunna komma in ett nationellt gymnasieprogram.

Den handlingsplan som nu har tagits fram vilar på det målområde i visionen Borås 2025 som heter "Vi tar gemensamt ansvar för barn och unga".

Bo Drýsen, chef för Stadsdelsförvaltningen Norr, har lett arbetet och han har under våren pratat med ungefär 50 olika referensgrupper inom skolans värld; rektorer, lärare, elevhälsovård, elevråd med flera.

Det är en enorm satsning som ska göras under ett par år framåt, förmodligen unik för Sverige. Fokus och brett samarbete är viktiga ingredienser i det arbete som påbörjas nu och det ska bli så spännande att se vart det tar vägen. Hoppas att ni hejar på allihop så att det tar oss riktigt långt!

Läs gärna pressmeddelandet om ni vill veta mer.

Annika Klemming, kommunikatör, Stadskansliet

Kommunalråden Lena Palmén (S) och Annette Carlson (M)
berättar om handlingsplanen. Foto: Charlotte Ohlsson