torsdag 8 augusti 2013

Hitta dina spel- och lekkamrater och genomför era ideer!

Den här ljuvliga sommaren ägnade jag till stor del åt teater. Och inte vilken teater som helst: ihop med sju stycken andra satte jag upp det interaktiva rättegångsdramat "Vem mördade Karin Persdotter?" i Torpa Stenhus Riddarsal. Teatern var en del i förlängningen av utställningen "Vem straffade folket?". Baserat på riktiga rättegångsdokument från 1678 i Torpa Borgrätt kring en arsenikförgiftning skrev vi ett manus och hade med flertalet karaktärer som funnits på riktigt i bygden. Istället för att göra en konventionell teater valde vi att bygga upp det tidsenligt med kläder i den, för vår del, lämpligt miljöanpassade Riddarsalen som en rättegång. Publiken fick sedermera avgöra vem av de två huvudmisstänkta som var den skyldiga. Två alternativa slut repade vi in. Publiken fick även medverka på så sätt att åklagaren och domaren ibland frågade publiken vad de hade för teorier.


Det är med oerhörd stolthet så här i efterhand man känner att åtta glada amatörer fick ihop manus, regi, skådespeleri och marknadsföring. Det är ju, som bekant, en sak att prata om något och en helt annan att genomföra något. Visst är det så att man ofta får idéer, blir inspirerad eller låter en tanke nästan komma till handling. Hur lång tid det tar från idé till handling varierar också; det kan i princip vara allt från någon sekund till flera år. Jag vet i alla fall att jag älskar att genomföra saker och gärna snabbt. Jag är ingen expert, men man kan verkligen lära sig mycket genom det klassiska "learning by doing". Det begreppet har blivit min personliga skola i brist på högskolepoäng. En annan viktig ingrediens för mig är att omge mig med människor som är positiva och handlingskraftiga. Stämmer kemin och man har kul ihop så finns det väl egentligen inte några gränser för vad man kan åstadkomma eller genomföra tillsammans? I vårt fall var vi alla mer eller mindre amatörer, alla med skilda erfarenheter. Det tror jag också är viktigt, om man har förmånen att jobba i en grupp där det är en eller flera som har mer erfarenhet eller kompetens. Det lyfter en hel grupp vill jag lova. Att inte låta personlig prestige eller principer komma i vägen för det som skall genomföras. Då är man ute ur cyklar. För egen del har prestige eller principer inte hjälpt mig särskilt mycket framåt – snarare tvärtom. Det bästa sättet att lära dig något är att fråga eller ta hjälp av någon som kan. Helt oslagbart och dessutom väldigt tidseffektivt.



Nåväl. Inte helt lätt är det om man är flera personer med olika åsikter. Hur gör man för att hålla ihop? Hur gjorde vår teatergrupp för att hålla ihop? Från början visste vi att vi ville dela på regiarbetet och göra det på ett demokratiskt sätt. Nyckeln till att lyckas med det är att veta vart man skall gå. Vilket mål man har. Ett gemensamt mål som alla kan skriva under på och engagera sig i. Vid meningsskiljaktigheter ställde vi oss alltid frågan "vilket är det bästa alternativet/vägen för att föreställningen skall bli så bra som möjligt?". Då ställer man individen utanför och det blir inte på ett personligt riktat plan ett beslut tas. Likaså så när jag skapar musik tillsammans i ett band: "vilket är låtens bästa?”. Det är det handlar om - rätt frågeställning vid rätt tidpunkt. Att samsas, enas och förenas på demokratiskt vis är en mycket tillfredsställande känsla.

Under mina år i staden har jag sannerligen kommit underfund med att det finns många duktiga och härliga genomförare och eldsjälar av och inom olika genres i Borås: föreningsliv, näringsliv, instutioner, fritidsgårdar, skolor, studieförbund, politiken och företag. Gå du och bär på en idé? Håll den inte inne, låt den få utlopp. Hitta dina lek/spelkamrater och genomför den. I Borås är det mesta möjligt vilket innebär att allt kommer vara möjligt 2025. Det är i alla fall jag övertygad om.

Christian Haglund, Kultursekreterare


onsdag 7 augusti 2013

Mötesplats - badplats!



Fritids- och Folkhälsoförvaltningen fortsätter sitt arbete med att skapa fler möjligheter till både spontanaktivitet och möten mellan människor. Inför säsongen har stora satsningar gjorts på våra större badplatser för att i någon mån göra om dessa mer inbjudande och självklara mötes- och aktivitetsplatser för både kommuninvånare och turister. Vår tanke är att de också kan användas under andra delar av året inte bara under själva badsäsongen.

För de yngre har klätternät satts upp vid Sandareds -, Asklanda - och Dalsjöns badplatser. Så småningom kommer klätternät också att sättas upp vid Skalle -, Sjömarkens - och Storsjöns badplatser.
Ni som har besökt Asklanda badplats vet också att det  finns stora sandytor, dessa har gjort det möjligt för oss att skapa en ny beachvolleybollplan och ändå finns det sandytor kvar.

Ett utegym har under sommaren uppförts vid Byttorps badplats. Här kan du träna tillsammans med dina vänner och samtidigt se ut över sjön Kolbränningen och Byttorps badplats. Utegym finns sedan tidigare vid Kypegårdens badplats och vid Kransmossens idrottsplats.Vid Kransmossen har vi ju dessutom vår mycket populära hinderbana som används flitigt, av såväl stora som små, alla veckans dagar. 
Våra utegym och hinderbanan är öppna för alla och kostar inget att använda.

Vid Sjömarkens badplats har vi förbättrat strandpromenaden och ett tiotal grillplatser har rustats upp runt om på de 21 badplatser som Fritids- och Folkhälsoförvaltningen ansvarar för.
Under hösten kommer vi att ta tag i upprustningen av fler grillplatser, allt för att ge möjlighet till en skön uteaktivitet med avslutande grillning året runt.

Så även om sommarensäsongen snart börjar lida mot sitt slut är det alltså absolut inte slut på badsäsongen!
Välkomna ut i våra vackra omgivningar.


//Anna Karlsson, Fritidskonsulent Fritids- och Folkhälsoförvaltningen

tisdag 6 augusti 2013

16.000 gästnätter bara under juni!

Sexton tusen gästnätter under juni månad (3000 fler än juni förra året), varav tretton tusen från Sverige. Svenskarna gillar tydligen Borås på sommaren. Ökat något från Norden, övriga Europa och Utom-Europa också, men i blygsam jämförelse. Hur många kontakter med dessa besökare ha vi sparat för vintern?

..Jag menar, hur intresserade är vi av en långsiktig kontakt? Är det bara deras konsumtionspengar vi är ute efter på kort sikt? Eller vill vi att dom kommer tillbaka på fler besök, kanske flyttar hit, eller börjar kommunicera med oss via handelsutbyte eller kompetensutbyte? Om tex en person som uppenbart är turist, ber dig hjälpa dom att ta ett kort på dom med deras kamera, så gör du såklart det och sen ler vi alla och nickar och så var det slut på kontakten. Går det att göra mer av spontankontakter? Människor möts - Företagandet växer - Gemensamt ansvar - Livskraft - Initiativkraft - Resvanor - Globalt, är några ord plockade från de sju målområdena i Vision 2025. Om vi ska nå dit måste vi kanske hitta på nya sätt att fånga goda resurser som hjälper oss på vägen? En fundering bara...

Monica Lindqvist - Planeringssekreterare