torsdag 27 juni 2013

På tal om bad - barn och ungdomar i Borås har åkt med Badresor i över 80 år


Badresor är en verksamhet för barn i åldern 7 – 13 år. Vi håller till i Sjömarken, cirka 200 meter från badplatsen - Badresor är så mycket mer än bara bad. Jag skulle vilja säga att det är som en fritidsgård, fast utomhus (vid katastrofväder, får man dock lov att vara inomhus). Vi har en fotbollsplan, basketplan, pingisbord, kanoter, tillgång till fiske, massor av pyssel och andra roliga saker. Vill man bara slappa och umgås med kompisar eller vår trevliga personal så gör man det. Sen går vi ju självklart ner till Viaredssjön och badar två gånger per dag, det är ju nästan ett måste även om det bara är 16 grader. Vill man lära sig simma så har vi även simskola som är gratis, precis som övriga Badresor som är helt gratis.

Vi är nu inne på vår tredje vecka och det är precis som tidigare år välbesökt, cirka 100 – 120 barn varje dag. Badresor är en tradition som funnits i Borås och Sjömarken i över 80 år och det är många som känner till verksamheten. Bland gamla boråsare är det välkänt att Badresors ungdomar alltid bjuds på ett gott mellanmål. Nu är det en tredeciliters tetramjölk och en tekaka med ost som gäller (boråsare från förr minns kanske de släta bullarna …).

Det finns fortfarande chans att åka med till Badresor, vi har verksamhet till och med vecka 32. Badbussen utgår från Södra torget kl 9:00 alla vardagar och går sedan med tre turer runt om i staden för att plocka upp alla förväntansfulla barn. Ingen anmälan krävs, utan det är bara att vänta på bussen, bli inskriven av personalen som finns på bussen och åka med ut till en dag med massor av lek och skratt.

Badresor är en mycket uppskattad verksamhet av de allra flesta.

/Malin Nilsson, områdessamordnare, Stadsdelsförvaltningen Norr, Kultur och Fritid

onsdag 26 juni 2013

Bada och njut


Redan på romartiden umgicks människorna på baden i Europa. Människor badade, samtalade, åt och drack. Även i våra dagar börjar baden återfå rollen som samlingsplats för alla människor oavsett etnisk eller social bakgrund
Vill du ha en kulinarisk upplevelse så ska du besöka Stadsparksbadet och vår ny renoverade restaurang. Ingen kan tro att man varit här förut! Att det bara går att förändra ett rum till att träda fram i en helt ny skrud!

På Stadsparksbadet kan du nu tillfredställa flera behov allt från att träna, motionssimma, ta ett Zumbapass till en skön bastu och dusch. Därefter tar du vägen om vår nya restaurang – Bryggan Café och Bistro - som erbjuder en fullständig meny med inriktning på både frukostbuffé, bistro och à la carte.
Lämna all vardagens stress och låt dig själv njuta!

// Anette Ekberg, badchef, Fritids- och folkhälsoförvaltningen

tisdag 25 juni 2013

Kunskap ger möjlighet till bevarande



Den 17 juni var det blomstervandring i Glafseredstrakten. Vandringen hade efterfrågats av boende i trakten. Ett sällskap på 19 grannar var samlade för att lära sig vad som växte i vägkanten, där de vanligen passerar med bilen eller på promenad. Årets promenad startade i gränstrakten mot Svenljunga kommun.

Längs grusvägen skiftade färgerna och blommorna. Vad som hittades var bland annat kråkvicker, gul kärringtand, rosa gökblomster, vita prästkragar och blå junfrulin. Vi kom inte långt förrän nya blommor upptäcktes, blommor som deltagarna ville veta namnet på.
                                                                                      
”Jag trodde inte det skulle komma så många, för jag trodde inte vi hade några blommor här” som en äldre farbror uppväxt i trakten uttryckte sig. Vision Borås 2025 säger att vi ska behålla och utveckla naturvärdena vi har i kommunen. Med deltagarnas kunskap kan man även agera för att sköta vägkanter och ängar så att blommorna finns kvar i framtiden.

Blomstervandring i Glafseredstrakten. Foto: Emma Nevander
Vandringen avslutades med gemensam fika. Förutom att lära känna grannarna tyckte deltagarna att de fått lära sig många nya växter. De bestämde sig för att genomföra en ny blomstervandring till nästa år, då på en ny gångsträcka. Kanske blir det en ny tradition för byn?

Emma Nevander, projektledare Kulturlandskap Borås