torsdag 7 mars 2013

Nytt verksamhetsår för Borås Stads Ungdomsråd


Laddade ledamöter, nya ansikten, en fullspäckad dagordning, fantastiska idéer och en ny styrelse. Förra veckan var det dags för verksamhetsårets första stormöte för Borås Stads Ungdomsråd.

Årets första stormöte betydde för mig början på ett spännande, roligt och lärorikt år som ordförande, men det betydde enligt mig också början på ett spännande och händelserikt år för ungdomsrådet och Borås.

På mötets dagordning stod det bland annat ”Ungdomsambassadör”, vilket är ett projekt som vi kommer att arbeta med och starta under året. Tanken är att representanter från ungdomsrådet ska utbilda elevråd i elevdemokrati och inflytande på riktigt. Ungdomsrådet har kunskap i dessa ämnen och varför inte sprida våra kunskaper vidare? Vi ser det som givet och ser fram emot att arbeta med detta.

Planeringen inför invigning av Brygghuset är också i full gång, vilket känns riktigt roligt och efterlängtat. Vi planerar en fullspäckad och underhållande kväll då lokala talanger kommer stå för showen. Jag rekommenderar er att boka in den 26-27/4, då är det dags för en fenomenal invigningshelg! Passar också på att flagga för Radio Konkret. Det är en ny radiokanal i Borås som diskuterar intressanta och aktuella ämnen, skruva in kanal 92,5 och höj volymen!

Förutom detta diskuterades marknadsföring, kollektivtrafik och remissen ”Medborgardialogen” bifalldes med några tillägg. Vad som kändes extra roligt var att vi kunde hitta våra tankar ifrån visionsarbetet däri. Det är också snart dags för en gemensam dag för ungdomsråden i Borås och planeringen inför den är i full gång. 

Ungdomsrådet och Borås har kort sagt spännande och roliga händelser framför sig. Jag ser fram emot att fortsätta detta arbete med ett av Sveriges bästa Ungdomsråd.


Maja Karlsson, förväntansfull ordförande för Borås Stads Ungdomsråd


onsdag 6 mars 2013

Många meningsfulla möten…


... är en förutsättning för att arrangemangen ska lyckas.

Fritids- och folkhälsoförvaltningen jobbar hårt i visionens anda. Tillsammans med duktiga föreningar och hängivna medarbetare träffas vi regelbundet för att planera och förbereda många stora arrangemang i Borås framöver.  Friidrotts SM på den nyrenoverade Ryavallen är den största tävlingen under 2013. Sista helgen i augusti drabbas den nya svenska friidrottseliten samman under 3-4 dagar i Borås. IK Ymer friidrott drar ett stort lass för att överträffa tävlingarna på Stockholms stadion ifjol. 

Under 2014 är det stora dragplåstret SM-veckan i Borås. Ett 25 tal Boråsföreningar ligger i startgroparna för att göra SM-veckan till den hittills bästa i svensk idrottshistoria för SM-veckor. Många udda och jämna idrotter kommer vi att få stifta bekantskap med under en veckas tid, preliminärt v 27. 

Redan nu pågår det en omfattande planering inför den stora massinvandringen av löpvilliga orienterare till O-ringen 2015. 15 -20 000 deltagare väntas besöka Borås och spendera otroligt mycket pengar på handel, mat, logi, vatten och plåster.

O-ringen organisationen, med generalsekreterare Maria Krafft-Helgesson, håller i kompassen och ser till att arrangemanget är på rätt väg. Här kan vi alla hjälpas åt, genom att hyra ut en bäddplats eller varför inte en cykel eller ...

Boka upp i kalendern!

hälsar Tommy Jingfors, förvaltningschef, Fritids- och folkhälsoförvaltningen.

tisdag 5 mars 2013

Hållbara möten i Borås


Borås har fått sitt första miljödiplomerade event! 

Det är Sveriges Ekokommuner som detta år har sitt årsmöte i Borås 25-26 april. Mötet kommer att hållas på Navet som länge arbetat med miljö och hållbarhetsfrågor. Middag kommer att hållas på Sinnenas Hus som serverar vegetariskt och ekologiskt samt närproduceras i största möjligaste mån. Övernattning kommer att erbjudas på hotell som har någon av miljöcertifieringarna Svanen eller ISO 14001.

Borås har antagit utmaningen att bli en ledande miljökommun och är motiverade att välja det som är bäst för en hållbar utveckling. Borås är också staden där möten mellan människor står i fokus. Vad kan vara lämpligare än att slå ihop dessa ambitioner och göra det lätt att välja ”det hållbara mötet”.

Pia Aspegren, miljöutredare 

måndag 4 mars 2013

Gemensamma nämnaren är gemenskap

Visionen Borås 2025 är något allmänheten, boråsarna och Kommunfullmäktige varit med och bestämt om. Den färdiga visionen är det som alla var eniga om, hur de vill att Borås ska se ut 2025. Visionen är mer än bara text, det ska ge en känsla av att alla ska vilja vara delaktiga i arbetet mot framtidens Borås. Det handlar om det gemensamma arbetet.

För att jobba mot visionen krävs det en hållbar utveckling. Att förvaltningarna får hjälp med hur de ska tänka, att hitta strategier på resans gång. Det är här strateggruppen kommer in. Den består av 13 personer som jobbar med olika inriktningar för att på så sätt kunna sammanlänka och lösa problemen tillsammans. Strateggruppen ska hjälpa och stötta förvaltningarna med hur:et. Hur vi ska gå tillväga och fungera som en stöttpelare för dem som kört fast eller helt enkelt inte vet hur de ska börja.

Vi måste ha en gemensam målbild, hur vi tillsammans kan skapa möten. Hur mycket pengar som finns i plånboken är egentligen helt irrelevant, utan det handlar om kreativitet. Det är något varje förvaltning måste ha en dialog om. För frågor som dyker upp är: hur ska vi få tid till att jobba med visionen? Och hur ska vi få in det i praktiken? Som jag har förstått det så är visionen en mall för hur förvaltningarna ska jobba. Visionen ska alltså vävas in i arbetstiden. För att göra detta möjligt krävs det en dialog mellan medarbetare, men även en dialog med andra förvaltningar.

Den gemensamma nämnaren i visionen är just gemenskap.

Madelene Fensby, praktikant som kommunikatör på Stadskansliet