onsdag 19 juni 2013

Brygghuset lever, även på sommaren!

Även om vi befinner oss i en lågsäsong med begränsade öppettider, står våra dörrar öppna. I sommar satsar vi främst på att hålla öppet under veckodagarna, med kvällsöppet under sommartorsdagarna. Alla är välkomna till Brygghuset, oavsett om man bara vill komma in och hänga i caféet, eller kanske bolla en idé om ett eget arrangemang eller andra spännande projekt som man vill driva i Brygghusets lokaler. Främst älskar vi när unga tar egna initiativ till att göra något de brinner för. På så vis skapas innehållet på Brygghuset i hög grad av unga för unga. Gång på gång har vi bevittnat ungas drivkraft och kreativitet på Brygghuset i form av modevisningar, konserter, LAN, rollspelskvällar, konstutställningar, föreläsningar, filmvisningar och massor av möten.

Vi är övertygade!
Vi kommer att fortsätta arbeta efter principen: Du har idéerna och sköter genomförandet - Brygghuset har lokalerna och vägledning/coachning för ovana arrangörer.

Sedan smygöppningen i oktober förra året har vi haft ett 50-tal arrangemang på Brygghuset. Det som gör oss speciella i sammanhanget, är att Brygghuset i regel aldrig driver eller skapar arrangemangen. Vi tror på involvering och att i samverkan tillsammans med andra skapa förutsättningar så ett varierat innehåll kan äga rum på Brygghuset. För att undvika kaos måste vi i personalen godkänna alla genomförandeplaner innan man drar igång något − litet som stort arrangemang spelar mindre roll för oss.


// Klas Bolin, verksamhetsutvecklare Brygghuset, Fritids- och folkhälsoförvaltningen.

tisdag 18 juni 2013

Mat är till för att ätas

Vi gör det alla, kanske inte alltid, och olika mycket, men det händer, det vill säga vi slänger fullt ätbar mat i soporna. Att förklara varför vi slänger mat och i den omfattning vi gör, och vilka konsekvenser det får är inte helt enkelt att förklara. Se därför gärna filmen Waste, som är på engelska men går att få i engelsk textning.

Förhoppningsvis kan filmen, som är sju minuter lång, bringa lite klarhet i ämnet matsvinn, ett ämne som får mer och mer uppmärksamhet både nationellt och globalt. I såväl vision Borås 2025 som i Borås Stads miljömål finns det mål att bland annat verka för effektiviserad energianvändning och arbeta för hållbar konsumtion. Ska det bli verkstad av dessa mål, så måste alla bidra till att uppnå målen. Gör vi det, så kanske filmer av typen Waste blir något vi kan lägga in i hyllfacket - det förgångna.
Johan Linderstad, miljökommunikatör