fredag 25 oktober 2013

Budget 2014 för Borås Stad

I november kommer Kommunfullmäktige att besluta om budgeten för 2014. Det innebär också att Borås 2025 kommer att få ett helt nytt genomslag och att indikatorerna och uppdragen kommer att kopplas till de strategiska målområdena. Passa på att läsa förslaget här.


Ewa Luvö, kvalitetsstrateg Stadskansliet

torsdag 24 oktober 2013

Varför du borde bli lite mer som Tom Hanks. Och som mig.

”Ibland ser inte hjälten själv att han är en hjälte. Min karaktär tyckte själv att han mest satt av tid medan han väntade på att de riktiga hjältarna skulle dyka upp.”
Så säger Tom Hanks om sin något okonventionella hjälteroll i nya filmen. Precis så är det för många av oss just nu. Själv är jag en sådan hjälte. En vardagshjälte. Inte för att skryta då, alltså. Men vi är många som kan ge oss själva en klapp på axeln. Sådana som min kollega Daniel och jag, som tar bussen istället för bilen. Trots att det tar längre tid. Trots märkliga medresenärer som klipper håret, lyssnar på hårdrock utan hörlurar eller snarkar högre än nyårsraketerna smäller på natten till det nya året. Och Birgitta i caféet, som jagar den besökare som inte slänger hårdplasten i rätt fack. Och kollegorna på Stadsdelsförvaltningen Norr, som har miljöcertifierat hela stadsdelskontoret. Eller min pappa, som har abnormt mycket kunskap om hur sköljda mjölkpaket kan övergöda vår natur. Och min vän Jenny, som gillar saftiga stekar men som ändå avhåller sig från dessa någon dag i veckan till förmån för grönt och skönt. Och alla våra skolor och förskolor som fått grön flagg. Och alla ni som i sidfoten på mejlen lagt till texten ”Tänk en extra gång innan du skriver ut det här mejlet”. Ja, du fattar poängen (annars är jag illa ute med tanke på min yrkesbana).
Så sträck nu på dig lite extra, du som liksom Tom och (inte för stt skryta då) jag, är en av de där vardagshjältarna som drar ditt strå till stacken för en hållbar framtid. Och du som inte känner igen dig: det är aldrig för sent att bli en vardagshjälte!

Sofia, informatör, a k a Vardagshjälte

onsdag 23 oktober 2013

Stor samverkan inför SM-veckan 2014

Det är ca åtta månader kvar till SM-veckan 2014 i Borås. En garanterad folkfest under en veckas tid. SM-veckan arrangeras av Riksidrottsförbundet och Sveriges Television i samarbete med värdstaden Borås. Under veckan kommer ett 30-tal olika grenar att kora svenska mästare i Borås. Vilka grenar det blir avgörs senare i år. Sveriges Television sänder många timmar i TV och på webben, så Borås kommer att få stor uppmärksamhet i riksmedia. För att ro i land ett sådant här stort arrangemang krävs mycket samverkan och logistik, dels mellan olika förvaltningar och bolag i staden och dels med alla föreningar som arrangerar tävlingarna. Borås  kommer att få bekänna färg som arrangör och värdstad, hur engagerade och kreativa vi är. Arbetet kan följas på http://www2.rf.se/Arbetsrum/SM-veckan/ValkommentillBoras/  och alla goda krafter är välkomna att engagera sig i utmaningen. Det är viktigt för Borås att få hitta stora arrangemang, att synas i dylika sammanhang för att ökar attraktionskraft, fler ska få upp ögonen för oss, för våra möjligheter, vår kapacitet och framåtanda.

//Tommy Jingfors
Förvaltningschef Fritids- och folkhälsoförvaltningen

tisdag 22 oktober 2013

En morot till att äta ekologiskt?Att motivera gemene man att konsumera mer hållbart är inte alltid det allra lättaste. Då kan det ibland behövas lite annorlunda grepp, så att det som ofta kan tyckas vara tungt och komplicerat, kan bli självklart och roligt. Naturskyddsföreningen har med hjälp av komikerduon Anders och Måns gjort en minst sagt udda film, vad det innebär att äta o-ekologiskt.

Kanske kan filmen bidra till att du och din omgivning hjälper till att fullfölja några av vision Borås 2025 och Borås Stads miljömål, det vill säga att såväl ekologisk livsmedelsproduktion som ekologisk livsmedelskonsumtion ska öka i kommunen?!

Johan Linderstad, miljökommunikatör, Miljöförvaltningen

måndag 21 oktober 2013

Workshop med Stadskansliet
Då var det äntligen dags för Borås 2025-workshop med Stadskansliet. Det var ett gäng förväntansfulla kollegor som kom till Textile Fashion Centers hörsal för att under en eftermiddag workshoppa utifrån Stadskansliets roll för att förverkliga visionen. 


Vi testade visionsspelet fullt ut och upplevde att det fungerade bra. Kollegorna delades in i tvärgrupper och fick avsluta dagen led att ta fram tre aktiviteter per grupp som kan genomföras på Stadskansliet. Dessa är nu sammanställda och ska tas upp och fördelas ut på nästa ledningsgruppsmöte. 

Nu har vi många spännande utvecklande delprojekt framför oss på Stadskansliet. Vi berättar mer såklart när arbetet kommit igång!

Marie Persson, hållbarhetsstrateg och Annika Klemming, kommunikatör