torsdag 28 mars 2013

Visionen i enkelt format


Vi vill att alla ska ha kunskap om vår vision och förstå den. Men alla kan inte kunna och förstå allt, det ska vi aldrig tro. Lite är mycket bättre än ingenting, och om man inte hinner läsa en lång text eller lyssna på en föreläsning kanske man i alla fall hinner titta på en bild. 

Det här är en bild av Borås 2025 på ett väldigt enkelt sätt. Kanske förstår du kärnan i vår vision bara genom att slänga en blick på den. 

Annika Klemming, kommunikatör på Stadskansliet

Illustration: Charlotte Ohlsson

onsdag 27 mars 2013

Borås Arena och IF Elfsborg

Sett ur skidåkningssynpunkt så har årets vinter varit fantastisk. Sällan har man kunnat åka skidor hela mars månad i Borås. Trots det har vintern känts lång och mörk. Den vita snön gör visserligen vintern lite ljusare, men många med mig saknar ändå solen och värmen. Därför känns det skönt att det börjar bli ljust, men tyvärr lyser värmen med sin frånvaro.

Borås Arena håller på att väckas till liv efter den vanliga vinterdvalan som blir efter en ovanligt kall senvinter. Mycket ska göras! Vattnet ska kopplas på till läktartoaletterna, alla stolar och läktare ska städas av, alla funktioner ska testas, vaktmästarna och konstgräset ska vattenkammas…
Konstgräset byttes som de flesta känner till förra sommaren. Vintern har inte påverkat gräset alls, det är fortfarande lika grönt och lagom långt som tidigare. Vi får se om det behöver vattnas innan matcherna även i år.

På annandag påsk är det allsvensk premiär på Borås Arena och Elfsborg möter AIK i sin första match för säsongen. Till råga på allt så är det den 1 april! Hoppas det inte blir ett aprilskämt.
Trots datumet så kommer det att bli fullsatt. Det lär endast finnas några ståplatsbiljetter kvar, så det gäller att skynda sig om man inte vill missa denna stora sporthändelse. Solen kommer att skina och temperaturen lär komma över nollstrecket!
Ett nytt SM-guld hägrar för Elfsborg och merparten av Sveriges sportjournalister tror att de klarar det. Efter att ha värvat flera bra spelare anses de ha den bästa truppen i allsvenskan.
www.svenskfotboll.se gjordes en mentometerundersökning där 36,5 % tror att Elfsborg försvarar sitt SM-guld! Visst vore det fantastiskt för Elfsborg och Borås om de lyckades med det!
Ingen i undersökningen trodde att Öster eller Halmstad skulle vinna! Det måste ha varit verkligt initierade personer som deltog i den undersökningen.

Vi håller tummarna att det gul-svarta laget vinner den 1 april!

//Erik Hang, enhetschef Anläggningsenheten, Fritids- och folkhälsoförvaltningen

tisdag 26 mars 2013

Snart är det dags att Ta Steget att Ta Steget!Härom veckan fick jag veta att nästan hälften av Borås invånare mellan 16 och 84 år räknas som överöverviktiga eller feta. (Källa FHI, Hälsa på lika villkor 2007, 2011) Samtidigt är ungefär hälften av resorna som görs med bil under fem kilometer. Teoretiskt skulle en stor del av dessa kunna bytas ut mot exempelvis cykel och gång. Något som skulle bidra till mer rörelse i vardagen. Att röra sig är både bra för kroppen och knoppen!

Under hösten 2012 har Borås Stad medverkat i ett regionalt samarbetsprojekt. Cirka 700 invånare har fått hem information i brevlådan om vilka möjligheter det finns att resa hållbart i kommunen och regionen. Under våren kontaktas cirka 3 000 hushåll och ges personlig reserådgivning och tips på hur man kan resa hållbart. Dessa projekt sker i samband med satsningarna inom Västsvenska paketet. Även i Borås kommer ske en rad satsningar under året inte minst för att förbättra för cyklister. Mer information på boras.se/hallbararesor. 

Internt driver Borås Stad kampanjen Ta Steget, en hälsokampanj för oss alla anställda! 
Kampanjen pågår 8 april till 12 maj. Därför vill jag uppmana alla som funderar på att Ta Steget att Ta Steget! Kanske har just Du möjlighet att byta ut exempelvis bilresan till jobbet mot en cykeltur? Eller kan du ställa bilen på pendelparkeringen och ta bussen? Även kollektivtrafikresenärer rör sig i snitt mer än bilisten! Kanske kan du gå eller cykla till något möte du ska på närmsta tiden? Många sträckor är faktiskt kortare än vad vi tror. En 20-minuters cykeltur tar dig nästan överallt i centrala Borås.
Ta chansen att skaffa Nya Vägvanor och mixa fritt buss, cykla, gå, egen bil och samåka. Våga bli en flexibilist! Att ställa bilen en dag i veckan ger positiva synergieffekter. Oavsett om du rör dig för din egen hälsa, ekonomi skull eller bara för att det är roligt.
Läs mer om Borås Stads arbete för hållbara transporter på www.boras.se/hallbararesor och i Miljörapporten 2012 som snart ges ut.

Johanna Johansson - miljöutredare Miljökommunikation