torsdag 18 juli 2013

Olle Augustsson - en klok ung man och hans tankar om Borås Stad


Under fyra veckor har jag feriearbetat på staben inom Stadsdelsförvaltningen Norr och redan från dag ett har jag blivit bemött på ett öppet och ärligt sätt. Jag är väldigt nöjd och satsningen på feriearbetet i Borås Stad är otroligt gynnsam. Jag har haft två feriearbeten och det har gett mig kontraster mellan två olika arbetsplatser vilket kan gynna min förmåga att kunna anpassa mig. Det ger mig även en chans att få erfarenhet av arbete och omdömen från arbetsgivare även om arbetslösheten bland unga i Sverige idag är väldigt hög. Visserligen går jag miste om erfarenheten av att kämpa för ett jobb (att skriva CV, intervjuer mm) men det är en annan femma jag får handskas med senare i livet och jag fokuserar helst av allt på det positiva med feriearbete.

I Borås Stads framtidsvision 2025 kan man läsa att ”när ungdomar får känslan av att kunna påverka stärker inte det endast deras självkänsla utan väcker också lust att lära och engagera sig i samhället”

När jag läser detta slår tanken mig att det är min generation som i framtiden kommer leda samhället. Generationen som styr i närvarande stund kommer faktiskt att försvinna i sinom tid och om min generation inte lär sig och skapar intresse för påverkan blir det svårare att leda vårt samhälle i rätt riktning. Att upplysa om brister i ett samhälle är en förutsättning för att fortsätta framåt då ingen kan höja sin röst mot något som inte blir uppmärksammat. När jag skriver brister tänker jag på brister som splittrar invånarna. Kvinnoförtryck, misstycket om invandring, hat mot homosexuella osv. 

Jag tror att det är min del av min generation, den okonservativa och nytänkande delen, som kommer att skapa genomgripande förändring och nydaning inom framtida ledarskap. Så om Borås Stad nu är positiv till att ge ungdomar känslan av att kunna påverka och följer upp arbetet kring detta ännu mer, kan det inte gå annat än framåt för vårt samhälle.

/Olle Augustsson, feriearbetare Stadsdelsförvaltningen Norr

onsdag 17 juli 2013

Ett feriearbete utöver det vanliga!

 I höstas var jag på Ungdomsstyrelsens rikskonferens och lyssnade på ett seminarium med två ferieungdomar från Kungsbacka. De hade arbetat som unga kommunutvecklare, och bland annat tagit fram en handlingsplan för hur unga i Kungsbacka skulle få större möjligheter att påverka kommunens verksamhet. Sjukt inspirerande och bra koncept, och ja, nystulet är bäst sägs det. Jag kände mig tvungen att testa detta i Borås.


I visionen står det om att Borås utmärks av kreativitet och mod att tänka och handla i nya banor. Kreativt blev det, och absolut något utöver det vanliga. Tre ferieungdomar fick arbeta med analys av ungdomsenkäten Lupp och presentera lösningar på valda problemområden. Vi har fått ungas perspektiv i analysarbetet och feriearbetarna får en första arbetslivserfarenhet, win-win helt enkelt.

Så här skriver feriearbetarna om sitt uppdrag i sin slutrapport:

-Personligen anser vi att detta var en extremt lärorik och intressant möjlighet för oss som skolungdomar att kunna påverka. Det var också intressant att kunna se de verkliga statistiksiffrorna från LUPP-enkäten och hur ungdomarna faktiskt tyckte hur saker och ting fungerade här i Borås Stad. Vi skulle uppmuntra ungdomar över hela Borås att söka till denna platsen och få upptäcka den oerhört trevliga personal som jobbar här. Det är även en fantastisk möjlighet att få en inblick i hur kommunen fungerar, samtidigt som man får möjligheten att få en direktkontakt med kommunpolitikerna. Med detta sagt skulle vi vilja utbringa ett ofantligt stort tack för denna möjligheten!

Jag är väldigt glad över att vi kunde erbjuda detta feriearbete i år och hoppas vi har möjlighet att göra något liknande, kanske ännu mer vågat nästa sommar! Vissa dagar är man extra nöjd med att arbeta i Borås, idag är det helt klart en sådan dag.

Sakiba Ekic
Ungdomsstrateg

tisdag 16 juli 2013

Handla schysst och ta några steg för en rättvisare värld

Borås är en av drygt 1000 Fairtrade citys i världen. Detta innebär att Borås engagerar sig för rättvis handel och etisk konsumtion. Som medborgare och konsument kan vi alla ta ett steg mot en hållbar livsstil genom att bland annat välja Fairtrade-märkt när vi handlar. Idag finns det över 1500 fairtrade-märkta produkter att välja på i Sverige. Alltså är det bara att välja och vraka och inte minst njuta! Kolla in denna fina film om Fairtrade och bli inspirerad. 

Ett av målområdena i Borås 2025 handlar om ekologisk hållbarhet lokalt och globalt. Att välja varor som är producerade med omsorg om både människa och miljö, är några steg på vägen att nå dit.




Anastazia Kronberg - projektledare Orangeriet