fredag 30 november 2012

Stadsodling - nåt för Borås?


Vad är stadsodling? Det fick vi veta svaret på när AB Bostäder bjöd in Stadsjord från Göteborg  Där har dom framgångsrikt satt igång projekt både här och där. Allt från flytande köksträdgård och kvartersväxthus till dialogforum, stadsgrisar och våningsodling med getter. Dom ser det som en strategisk markanvändning med många goda pluseffekter med socialt teamwork.Det är grisen som är poängen - på ängen! Den bökar upp jord  - tex för kyrkan i Högsbo där stor gräsyta inte nyttjades, så man sen kan odla - tex örter som stadens krogar använder och uppskattar som bästa kvalitet !  Det pågår mycket forskning parallellt kring projekten som Stadjord gör. Glada eldsjälar blandas med kompetens. Kommunen är en viktig aktör med en "jordbrukschef" på Fastighetskontoret. Ibland har vi fördomar att saker inte går - tex vem trodde att muslimer och judar kunde vara med i en styrelsen för grisprojektet där slakt och mat är slutfasen?

Foto: stadsjord.se

Det är när man pratar med varandra som det visar sig att det ibland går att bryta det vi är vana vid och tänka nytt. Ska vi ha en landsbygdsambassad mitt inne i Borås som gör så att idéer inte strandar när de ska bli verklighet? Som ser till att mark-reserver kan användas aktivt? Nya koloniföreningar som säljer sina produkter? Stadsjord har konstaterat att institutionellt stöd behövs för människor som vill berika livet och inte bara vill vara konsumenter. Det ger snabba resultat och det är ett teamwork.
Kan Borås ha höns kring äldreboenden för lokala ägg till sina pannkakor, lokalodlad vitkålssallad på pizzeriorna, grisar på Hässleholmen och getter och äppelträd?

Foto: stadsjord.se
Monica Lindqvist - Planeringssekreterare




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar