tisdag 21 maj 2013

European Solar Days i Borås 2013

European Solar Days (Solenergidagarna) är en kampanj för att öka kunskapen och intresset för solenergi, både vad gäller solvärme och solel. Totalt deltar över 19 länder i kampanjen, en kampanj som i Sverige varar under hela maj månad. I Sverige driver Energikontoren Sverige (ES, tidigare FSEK) kampanjen. 12 regionala energikontor samordnar de kommunala energi- och klimatrådgivarna och även andra organisationer som vill vara med. Under årets kampanj genomförs inte mindre än drygt 120 aktiviteter runt om i Sverige.

Demonstration av bl. a. solpaneler i Brämhult
Och vad gör Borås under dessa dagar? Jo, Borås deltar aktivt genom att bland annat arrangera en demonstration av en  solenergianläggning integrerad i ett bostadshus i Brämhult. Detta gick av stapeln den 16 maj hos Mikael Oskarsson i Brämhult och kring 30 intresserade personer kom. Anläggningen som visades består av tre olika solenergisystem; konventionella solfångare, hybrid el/värme solpaneler och luftsolfångare. På Navet Science Center hölls senare under kvällen en välbesökt föreläsning om solenergi med Hugo Franzen, konsult inom området.

Under European Solar Days genomförs tusentals aktiviteter runt om i Europa. Alla syftar till samma sak, att öka intresset för solenergi, denna rena, oändliga energikälla! I Vision 2025 står det att Borås bara ska använda förnyelsebar energi år 2025. Steget dit är långt, men steget är inte längre än att ju tidigare vi börjar och desto fler som följer Mikael Oskarssons exempel, desto närmare kommer vi ett fossilbränslefritt Borås.

Sten Eliason, energi- och klimatrådgivare, Miljöförvaltningen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar