tisdag 28 maj 2013

Vacker natur runt hörnet

Om du frågar en icke-boråsare vad de förknippar Borås med, vad brukar du få för svar? Fotbollslaget Elfsborg? Knalleland? Pinocchio? Borås Djurpark? Hisnande rondeller? Eller en stad där det finns mycket natur? Inget svar är mer rätt än något annat, men visst är det där med natur intressant. Något som jag blev än mer på det klara med när jag fick förmånen att guidas runt Borås av kommunbiologen Jenny Pleym. 

Hasselmusbo dokumenteras
Under några timmar fick jag och mina kollegor möjligheten att uppleva naturen ”runt hörnet”. Ett bedårande vackert odlings- och kulturlandskap visade upp sig i all sin prakt under rundturen. Mäktiga lövträd, långa och mossbelupna stengärdsgårdar som vaktade hus, kor och hästar i hagarna sveptes förbi. Och små, stora, djupa, grunda, lugna, strömmande vattendrag avlöste varandra. Vi åkte bland annat förbi en damm, vid Dalsjöfors, som härbärgerar större vattensalamander. Och en bit utanför Fristad, i ett område med lågväxta buskar och träd, tittade vi på hasselmusbon (bild). 

Flodpärlmusslor i Lindåsabäcken
Naturreservatet Lindåsabäcken, vid Målsryd, förärades också ett besök, och där fick vi, i den mörka dalgången, se och lära oss om flodpärlmusslan (bild). Flodpärlmusslan är ett fridlyst blötdjur som kan bli drygt 200 år gammalt och har ett minst sagt omständligt sätt att föröka sig på. Bara en mussellarv på 100 miljoner blir en vuxen individ! Lindåsabäcken är ett av få vattendrag i Sverige som fortfarande har en föryngring av flodpärlmusslor, vilket gör bäcken extra skyddsvärd. 

Backsippa
Vi fick, i Kinnarumma, uppleva en lilafärgad dalgång full med överblommade backsippor (bild). Med den synen för ögonen var det svårt att förstå att backsippan är fridlyst och ovanlig. Storlom vid Viaredssjön, blev även det en av utfärdsdagens mäktiga naturupplevelser. Vi hann också med en sväng till Vänga mosse, ett våtmarksområde som sedan två år tillbaka är ett naturreservat i Borås. Vänga mosse är ett av fem naturreservat, som Borås Stad håller under sina armar. För mer information om naturreservaten i Borås, följ länk

Vi tar det för givet, men om vi inte är uppmärksamma och vårdar den natur vi har i vår omgivning, så kanske det bara är en lång rad av granplanteringar och överväxta vattendrag vi kommer att uppleva i framtiden. Så, en uppmaning, åk ut, se, känn, lukta och njut av den vackra omgivningen och hjälp till att värna om den unika karaktär som är kännetecknande för naturen i Borås!


Johan Linderstad, miljökommunikatör, Miljöförvaltningen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar