onsdag 15 maj 2013

Aktivera dig i naturen!


Under de senaste åren har Fritids- och Folkhälsoförvaltningen arbetat med att uveckla aktivitetsplatser runt om i staden.
En aktivitetsplats kan till exempel vara en liten konstgräsplan invid skolan, ett utegym vid ditt bostadsområde men också en vandringsled mitt ute i skogen.
Det vill säga alla möjliga sorters platser där du kan utöva någon form av aktivitet eller rörelse. Skillnaden på dessa aktivitetsplatser och en större idrottsplats är flera: Det kostar dig som privatperson ingenting att använda dig av t.ex. utegymet, du behöver inte vara med i någon förening och du behöver inte heller boka någon tid för att använda aktivitetsplatsen. Aktivitetsplatserna är öppna för alla dygnet om!

För att närma oss en hälsosam miljö som är en av Borås Stads visioner kan vi med detta arbete kanske också väcka en tanke om att det faktiskt inte behöver kosta så mycket att komma igång med att röra på sig. Kanske räcker det med att enbart köpa ett par nya jogging- eller promenadskor?

Under året kommer vi att satsa på att förbättra möjligheten till spontan aktivitet och rörelse på våra båda friluftsgårdar Kypegården och Kransmossen.

Vid Kypegården tjuvstartade vi redan i höstas då all skyltning längs motionsspåren och vandringslederna förnyades. Både motionsspåren och vandringslederna är nu tydligt uppmärkta!

I samband med skyltningsarbetena på Kypegården passade vi på att åter märka upp den vandringsled, ca 8,7 km, som tyvärr ”blåste bort” i samband med Gudrun-stormen för 8 år sedan. Nu finns återigen en trevlig vandringsled i Kypeskogarna som bl.a. tar dig förbi flera torpruinerna Ödeberg och Laxatorpet, de vackra Tosserydssjöarna och utsiktsplatsen uppe i Tarzanbergen.

Vårens arbeten på Kypegården inleddes med att anlägga en mindre sandstrand på västra sidan av friluftsgården. Under försommaren ligger fokus på att anlägga en tillgänglighetsanpassad promenadslinga runt Kypesjön. Senare under året kommer vi att uppföra en inte-nudda-marken-park för de yngre.

Under året kommer motionsspåren och vandringslederna vid Kransmossen få samma upprustning som Kypegården beträffande skyltningen. Vi kommer också att passa på att förlänga 8,2-kilometer-spåret så att det äntligen blir 1 mil långt! En ny kulturled kommer att uppföras där man bl.a vandrar förbi de ännu öppna hagmarkerna invid Hulta Västergården.
Även på Kransmossen kommer en inte-nudda-marken-park för de yngre att uppföras.

Den största snackisen just nu på Kransmossen är dock den nya hinderbanan! Hinderbanan som kommer att ha 21 hinder av skiftande svårighetsgrad beräknas vara klar inom några veckor, men redan nu används den flitigt.

För den som nu inte alls vill aktivera sig finns det mycket goda möjligheter att även ta det mycket lugnt på både Kypegården och Kransmossen. Båda friluftsgårdarna är ypperliga mötesplatser även för de som inte vill röra på sig. På båda friluftsgårdarna kommer vi att fräscha upp både picknickbord, bänkar och grillplatser. Några av grillplatserna utmed den nya slingen runt Kypesjön kommer att tillgänglighetsanpassas.

Så kanske avslutas kvällen med ett hårt pass på hinderbanan på Kransmossen.
Eller med en trevlig grillkväll i trevligt sällskap vid Kypesjön?

I vilket fall, välkomna ut till platser där människor möter människor!

//Anna Karlsson, Fritidskonsulent Fritids- och Folkhälsoförvaltningen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar