torsdag 16 maj 2013

Säg 'hej' till Joakim - få tips om Vision 2025


Det här är Joakim Cannerfors. Han är chef för kommungemensam förskola och skola och är en av många, många i Borås Stad om jobbar hårt mot målet att ge dig som medborgare i Borås den bästa förskolan och skolan.

Joakim är en person som ser möjligheter i det mesta. En dag när informatören på förvaltningen behövde en bild som illustrerar ”till Stadsdelsförvaltningen Norr är alla välkomna och alla möts av ett hej”, frågade hon Joakim om inte han kunde ställa upp på en bild.

– Jajamän, vart fotar vi?, blev det rappa svaret och ett par minuter senare stod han vid entrén med sin välkomnande gest.

När vi människor ska göra något nytt, utveckla oss och våra organisationer och när vi ska röra oss framåt – som mot Vision 2025 – så kokar allting ned till varje individ. För att nå ett mål, behöver varje person börja med ett steg. Och så ta ett steg till. Sedan nästa. Och så vidare.

Joakim Cannerfors är en av dem som har börjat med att ta steg mot Vision 2025. Han gjorde så här:
  • Först tänkte han ”alla medarbetare som jobbar för den bästa förskolan och skolan, behöver läsa igenom vad visionen innebär”. Så då fick alla läsa Vision 2025 på ett möte.
  • Men det räcker inte med att bara läsa en text. Nästa steg blev att alla medarbetare fick prata med varandra kring visionen. Vad innebär den för oss? Vad kan vi i våra yrken bidra med? Hur?
  • Tredje steget – alla fick formulera sig. De jobbade två och två, läste ett målområde i taget och sedan formulerade de egna förslag på hur just de kunde bidra.

Ett exempel är målområde 7, som lyder: ”Ekologisk hållbarhet lokalt och globalt”. Här kom två av medarbetarna fram till att ”genom att redan i förskolan arbeta med naturvetenskap och teknik, grundlägger vi förståelsen för hållbar utveckling”.

Det här är ett tips på hur chefer och medarbetare i Borås (inte bara inom Borås Stad) kan arbeta med Vision 2025. Det man behöver är visionstexterna som finns på boras.se/2025, papper och penna (eller Google Docs och en schysst uppkoppling) och människor som vill ta ett steg. Och sedan ett till. Och sedan, efter några steg framåt, så står vi kanske där i dörren och säger ”hej” till något nytt. Ett steg närmare visionen.

PS. Till alla inom café- eller restaurangbranschen – vore det inte toppen med ett café eller ett matställe uppe på något av bergen runtomkring Borås? Mat med utsikt, liksom. Självklart med ekologiskt och närproducerat på menyn.

/Elisabeth Eliason, informatör, Stadsdelsförvaltningen Norr


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar