måndag 16 september 2013

Vågar vi verkligen?

Häromdagen satt jag på ett möte där vår hållbarhetsstrateg Marie Persson citerade någon annan klok person som hade sagt att det där med att jobba för hållbar utveckling handlar om att våga lyfta fram målkonflikter.

Våga lyfta fram målkonflikter.

Kan man annat än älska det? Tänk dig vilket projekt som helst. Sedan tänker du på hur det påverkar människorna – alla sorters människor, inte bara sådana som liknar dig. Människor som bor här och på andra sidan jorden. Sedan tänker du på hur det påverkar ekonomin. Din egen och kommunens och hela världens. Sist tänker på hur det påverkar miljön. 

Och så letar du efter punkterna där det helt enkelt inte går ihop

Blev det lite jobbigt nu? Tänkte du kanske "Ja, ja man kan inte ta ansvar för allt hela tiden. Nu gör vi som vi brukar, annars blir det inget av den här grejen överhuvudtaget." 

Och så blundar vi kollektivt. Inte för hållbarhetens skull utan för smidighetens skull.

Jag ska erkänna att jag själv tycker att vissa saker känns otroligt jobbiga att tänka på. Det finns målkonflikter omkring oss här i Borås som det skulle vara så kontroversiellt att lyfta jag inte ens vågar andas om dem här. De befinner sig så nära oss att vi alla kan ta på dem varje dag. 

Lite jobbigt är det, men vi får trösta oss med att varje steg framåt är ett steg framåt även om det finns sådant vi väljer att blunda för ett tag till.


Annika Klemming, kommunikatör, Stadskansliet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar